Офіційна інформація: Віддати Кесарю Кесереве , а Богу Боже

розміщено в: Новини | 0

Пожежа у костелі св. Миколая у Києві та болюче питання передачі храму у користування вірянам, об’єднали не лише католиків міста Києва.

Свою підтримку у справі відновлення історичної справедливості висловила також Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій. Так, 9 вересня, під час молитовного стояння біля зачиненого костелу, релігійні діячі оприлюднили свою заяву: «Розуміємо, що рішення щодо передачі церковної споруди та організація нового мистецького простору потребує відваги та сильної волі до змін, однак, зараз саме той час, щоб це здійснити. Сподіваємося, що дійде до спільного порозуміння та співпраці працівників культури з релігійною спільнотою, оскільки це єдиний правильний шлях, побудований на справедливості, взаємоповазі та творчому оптимізмі», – йдеться у заяві.

Тридцятирічні обіцянки

Обіцянки, що спільнота римо-католиків стане повноправним господарем у Божому домі, лунають вже понад 30 років. Виявляється, що навіть обіцянки дані Папі Римському Йоану Павлу ІІ у тому ж костелі св. Миколая, під час його візиту до України в 2001 році, не мали ваги. Здавалося, що ситуація зміниться, коли восени 2020 року вийшов Указ Президента і було оприлюднено розпорядження Кабінету Міністрів України. Тоді, влада прийняла рішення про передання у постійне безоплатне користування храму католицькій громаді, а Національний будинок органної та камерної музики мав переїхати до іншого приміщення (це передбачено до 2023 року). Однак, пожежа, яка сталася 3 вересня 2021 р. у храмі св. Миколая, виявила, що досі навіть не знайдено місця під новий Будинок музики.

У лютому 2020 р., тодішній очільник Міністерства культури Бородянський повідомив, що на реставрацію фасадів костелу, які на той час вже вимагали негайного відновлення, у держбюджеті заплановано 50 млн грн. Однак, кошти так і не були використані за призначенням. Міністерство культури, яке виступає власником будівлі, довело свою неспроможність зберегти довірене майно та пам’ятку архітектури.

Що далі?

У середу, 7 вересня, о 16:00 в приміщені курії Київсько-Житомирської дієцезії відбулася нарада за участю представників релігійної спільноти та державної влади. Римсько-католицьку Церкву представляли: єпископ Віталій Кривицький SDB, о. Павло Вишковський ОМІ та Юрій Тандіт. Разом із Міністром культури Олександром Ткаченко на зустріч прибули Олена Бондар та Галина Григоренко. Секретаріат Кабінету Міністрів України представляв Андрій Юраш.

Зустріч мала на меті підготовку «Дорожньої карти» спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України щодо порядку й строків реалізації передачі святині у користування римсько-католицькій парафії св. Миколая, що дасть можливість спільноті вірян залучити кошти благодійників й відновити велич костелу св. Миколая.

Станом на сьогодні погоджено декілька пунктів «Дорожньої карти» і внесено корективи та пропозиції щодо пунктів, неприйнятних для римо-католиків. Остаточного рішення щодо реалізації «Дорожньої карти» не прийнято, м’яч на боці Мінкультури. Про подальший хід справи ми будемо повідомляти. 

Наполегливо просимо владу не використовувати тему костелу у протистоянні між різними політичними силами. 

Маємо щире сподівання, що лист Глави держави на ім’я Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 10.09.2021 р. не має на меті продовження більшовицько-комуністичних традицій протистояння держави проти Церкви й порушення прав християн. Наголошуємо, що встановлення органу на місці головного вівтаря є проявом неповаги до цінностей та віри християн римо-католиків. Віряни просять владу повернути храм Церкві, щоб відновити історичну справедливість й продемонструвати практичні кроки щодо подолання наслідків злочинного комуністичного режиму. Віддайте Богу – Боже. 

Отець Павло Вишковський ОМІ, настоятель Делегатури /Управління/ Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної, яке опікується парафією св. Миколая зазначив: «Ми постійно будемо інформувати суспільство про подальші кроки, укладені угоди, проєкти, плани щодо храму. Ми хочемо щоб все було прозоре для усіх. Сьогодні вже достатньо всіляких маніпуляцій довкола теми храму св. Миколая. Наприклад, ЗМІ зазначають про рішення Прем’єр Міністра Дениса Шмигаля, яке відсутнє на офіційних ресурсах КМУ. 

Доки передачі храму у користування парафії не відбулося, потребуємо всеукраїнської молитовної підтримки й мобілізації усіх християн. Ми є Тілом Христовим, Церковою, яку жодні сили не здатні здолати»! 

Цілодобова молитва на розарії

Парафіяни святині та католики з усієї України (а також з-за кордону) об’єдналися у безперервній молитві в намірі повернення костелу св. Миколая вірянам. У середу, 8 вересня, після вечірньої Святої Меси на подвір’ї постраждалої святині розпочався Розарієвий Єрихон, під час якого лунає безперервна цілодобова молитва на розарії.

Якщо Ви бажаєте приєднатися до молитви, перейдіть за посиланням.

Джерело: КМЦ