Бути братом-ченцем у Місіонерів Облатів Марії Непорочної

розміщено в: Новини | 0

Більшість з нас добре знає ким є священник та, які його обов’язки. Натомість, майже ніхто не знає ким є брат-ченець. В такому разі ким є брат – монах в згромаджені Місіонерів Облатів Марії Непорочної?

Перед усім є Богопосвяченою особою, яка складає монаші обіти: чистоти, вбогості та послуху на віки. В одному із перших статутів місіонерів облатів говорячи про брата-облата зазначено «ревно працює над своїм спасінням». Саме цей аспект життя брата-облата був на серці у святого Євгена де Мазенода. Засновник облатів міцно підкреслював, що брати-ченці мають разом перебувати на молитві із облатами священниками. Подібно важливим для брата-монаха є систематичні зустрічі з духовним керівником, часта сповідь та щоденна Євхаристія. В особливий спосіб будучи облатом має мати побожність до Богородиці та є місіонером.

Як уже сама назва говорить, брат є передусім братом для інших. Спочатку відносно співбратів у Згромадженні, далі до усіх людей, незважаючи на їхню релігійну приналежність, національність чи колір шкіри. У світі в якому панує поділ між людьми – брат-ченець має бути прикладом монаха, який усіма силами прагне миру і єдності з усіма. Братерство це також і гостинність. Монастирі місіонерів облатів мають відзначатися духом відкритості. Особливу роль тут відіграють брати-облати. Які є господарями у наших монастирях є тими які часто перші зустрічають та останні проводжають.

Крім служіння господарем в домі також виконують різні служіння та праці. Одні працюють кухарами інші займаються господарством. Є брат-ченці, що катехизують дітей та дорослих, займаються вбогими чи бухгалтерією дому або служать бібліотекаром. Від самого початку нашого місійного Згромадження брати-монахи виїжджають на місії закордон де займаються будівництвом храмів. Монастирів. Настоятелі намагаються по можливості, щоб на кожній місії були присутні брати-ченці. Дивлячись на нашу історію хоч спочатку була мала кількість братів-монахів проте згодом вона значно зросла, а от на початку створення Німецької Провінції братів було навіть більше ніж священників.

Проте брат-ченець не є звичайним працівником. Він є покликаним Богом до особливої місії у справі спасіння людей. Не залежно від того, яке він виконує служіння, якщо виконує його в слухняності волі настоятелеві має це вартість надприродну, згідно із словами Святого Писання: «Хіба для Господа настільки бажаним є всепалення і жертви, як послух голосу Господа? Ось бути слухняним – краще від жертви і послух кращий від жиру баранів» (1 Сам 15,22)

Брат-облат Павло Бєганський ОМІ