Один день із душпастирських практик облатського семінариста Ярослава в Україні Мене звати Халемба Ярослав ОМІ.

розміщено в: Новини | 0

Я семінарист в згромадженні Місіонерів Облатів Марії Непорочної родом із Селезії (Польща). Приблизно в березні цього року звернувся із проханням до Провінційного настоятеля, про річні душпастирські практики за кордоном. Передусім просив, щоб у часі тих практик перебувати із служінням серед людей убогих, тому що це був мій головний мотив вступу до місіонерів облатів. На при кінці червня дізнався, що поїду до України, де допомагатиму брату Себастьяну Янковському ОМІ, який служить бездомним на вулицях Києва роздаючи їжу та одяг. Так розпочалася моя пригода у вересні уже прибув до України.

В Україні потрапив до облатського монастиря в м. Обухів де проживають крім мене 4 священники-місіонери та 4 преновіцій. День мого служіння виглядає приблизно так: ранок розпочинається від спільної молитви ранішньою та пів години роздумів над Божим словом. Відразу після молитов сніданок та праця. Біля обіду ми переживаємо Службу Божу та молимося молитвою протягом дня. Далі обід праця, спільні вечірні молитви, вечеря, рекреація (спільний відпочинок) та молитви на закінчення дня.Кожного дня є багато різних справ та завдань про деякі з них хочу сказати трішки більше.

Спробую їх описати. Першочерговим моїм служінням це є допомога брату Себастьяну. Тому у вівторок та четвер з самого ранку їду до Києва, де на мене уже чекає пан Ігор в у спеціальному приміщенні де ми робимо бутерброди для бездомних та готуємо інші речі (крісла, столи, одяг, гарячий чай, посуд, ліки та антисептики) до виїзду по різних раніше визначених пунктах Києва. Приблизно біля 16 години виїжджаємо з нашої «бази» та по черзі об’їжаємо 6 пунктів роздавання їжі, де на нас уже чекають вбогі та безхатьки. Тоді молимося, роздаємо їжу: свіжий теплий суп, гарячи й чай з бутербродами, якщо хтось потребує то ліки та одяг. Є це спільний проект Caritas-spes в Україні та Місіонерів Облатів Марії Непорочній. Крім нас з братом Себастьяном є різні волонтери. Кожного разу роздаємо приблизно біля 130 обідів, хоча часом буває і значно більше.Другим моментом, яким би хотів поділитися це моя допомога у Домі Милосердя.

Дім Милосердя, який знаходиться в м. Обухові при облатському монастирі. На щодень там служать наші преновіції я натомість допомагаю по можливості. В тому домі милосердя найбільш потребуючі можуть отримати не лише обід, але і підтримку, одяг чи ліки. Також є там можливість прийняти душ чи при потребі навіть переночувати. Маю, ще одне завдання. Оскільки наші преновіції свій новіціят проходитимуть у Польщі на Святому Хресті то я допомагаю хлопцям вивчити польську мову маючи з ними двічі на тиждень лекції. Врешті ще одне моє служіння. Обухівський монастир має реколекційний дім до якого кожного тижня приїжджають різні християнські групи переживати свої дні зосередження і я допомагаю економові дому в приготуванні цих зустрічей починаючи від купівлі продуктів і закінчуючи прибиранням.

В Україні я є від вересня, дуже мені тут подобається. Маю просто неймовірне задоволення із служіння, яке тут виконую. Монаша спільнота Отців та преновіціїв прийняли мене дуже сердечно та гостинно. Дуже для мене важливо, що ми маємо багато спільних молитов. Маю надію, що найблищі місяці принесуть мені багато плодів та божих благодатей, що допоможе мені у моїй дорозі розпізнання покликання. Прошу про молитву. Семінарист Ярослав Халемба ОМІ