Один день із життя в облатському новіціяті на Святому Хресті

розміщено в: Новини | 0

«Благословімо Господа!» Цими радісними словами розпочинається кожний ранок на у новіціяті Святому Хресті.

П’ять новіціїв встає з ліжок і готується вийти з кімнати. П’ять тому що один уже давно на ногах, допомагає брату Славомиру ОМІ приготувати сніданок. На зовні є густий туман, оскільки наш монастир знаходиться на вершині гори. Кожний прямує до каплиці на ранкові молитви: утреня та медитація, які тривають біля 45 хв. Відразу після коли наші серця готові прийняти Ісуса Христа розпочинається Служба Божа. Часами да євхаристію до нашої монастирської каплиці доєднаються світські особи.Після Служби Божої ідемо на сніданок, після якого на протязі години кожен виконує свої обов’язки в: їдальні, каплиці, санктуарії, чи списування та передання метеорологічних даних…Важливим пунктом у нашому формуванні є навчання. На протязі тижня ми маємо лекції із: латинської та англійської мов, літургії, монашого життя, облатика, Конституція і правила, спів… . Відразу після уроків ми ідемо знову до каплиці на молитву протягом дня. Далі обід.

Цікавим моментом є так званий «телекспрес» де ми маємо коротку організаційну зустріч із нашим Магістром та його помічником. Прекрасною облатською традицією, яку ми пізнаємо і практикуємо є рекреація в часі якої ми разом проводимо час: кава, розмови, спільний відпочинок.Наш монастир є частиною Санктуарію Дерева Святого Хреста, який відвідують величезна кількість паломників та туристів. Тричі на тиждень ми після обіду виконуємо різну роботу біля монастиря в залежності від пори року: косіння трави, відкидання снігу, прибирання, благоустрій нашої святині тощо. Звичайно крім так цікавих занять в новіціяті також є час на навчання та читання духовної літератури, що відбувається в наступний спосіб ми збираємося разом у класі де навчаємося та читаємо.Перед вечерею знову збираємося у каплицю, щоб разом помолитися вечірню та в молитві орації в тиші перебувати з Ісусом Христом!Вечори у новіціяті вільні тому це добрий час на слухання музики, оглядання фільму чи зателефонувати до рідних…Для того, щоб день був повним о 21 годині збираємося на останній спільний пункт дня. Переважно молимося разом молитву на закінчення дня (комплета). Проте двічі на тиждень разом у цьому часі розважаємо розарій.Так потихенько проходять наші дні річного часу в новіціяті.

Життя в облатській спільноті є наповнене харизмою, радістю. Проте часами і непорозумінь оскільки ми всі учимося жити разом примати один одного. Усі ми різні з одним спільним прагненням іти за Ісусом Христом. Цей час є часом божої благодаті в пізнані себе та глибшому пізнанні Бога. Час коли вчимося жити з іншими, навчаємося покори, пізнаємо на чому полягає монаше життя. Найпрекраснішим є те, що ми разом, як новіції та отці і брати облати разом творимо монашу родину в центрі якої є Ісус Христос.

Новіцій Ян Радтке ОМІ