Місія на Сході України…

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу!

«Євангелізувати убогих послав мене Господь» слова з девізу нашого згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної, які віддають істоту нашої харизми. Святий Євген де Мазенод чує в своєму серці прагнення Євангелізації убогих матеріально та духово. Всіх тих, які є відкинутими, знедоленими та в першу чергу тих, які не знають Ісуса Христа. Мабуть більшість серед нас місіонерів облатів також у своєму серці відчули саме цей полик заносити Євангеліє вбогим. Саме ці слова вели і мене у моїй дорозі формації, та були відображенні на моєму приміційному образку «Господній Дух на мені, бо він мене помазав. Послав мене нести Добру Новину вбогим…». (Лк 4,18). Коли приїхав на схід нашої держави до Піонерська де служить Християнська Служба Порятунку на чолі з відповідальним Володимиром Завадським то в першу ж неділю на Євхаристії Літургію слова розпочинали саме ці слова «Дух Господа на мені, бо Господь мене помазав. Він послав мене, щоб принести благу вість убогим» (Ісая 61,1), що в спосіб натуральний дало мені сильне духове пережиття на початку мого перебування там. Мене звати о. Вадим Дорош ОМІ, шановні читачі дозвольте поділюся з Вами моїм трьох тижневим часом перебування у тій місцевості.

Перше на, що звернулась моя увага, як облата та місіонера це проголошення Євангелії. Передусім служіння Християнської Служби Порятунку (ХСП) в Піонерську подружжя Володимира та Оксани Завадським має на меті Євангелізацію місцевого населення. На протязі трьох років їм вдалося зробити досить велику роботу в проголошуванні Ісуса Христа на сході передусім у сірій зоні в населених пунктах: Піонерське, Бердянське, Сопіно, Толаковка, Гнутове та інших місцевостях. В Євангелізації місцевого населення пропонують також подальшу християнську формацію через катихизацію таким чином уже за цей час можна сказати народилася римо-католицька Церква в Піонерську де кілька десятків людей повноцінно можуть брати участь у християнському житті оскільки приймають Таїнства Церкви. Крім того ще є досить велика група осіб, які приготовляються до прийняття Таїнств та симпатиків, які спостерігають. Як свідчать самі новонавернені, що їхнє життя після прийняття Ісуса Христа сильно помінялося, за свідченням служителів ХСП багато з новонавернених дійсно змінили свій спосіб життя, як з моральної так і з духової точки зору.

Перебуваючи на протязі трьох тижнів у Піонерську я не лише міг бачити, але і взяти повну участь у формуванні нових християн. Відбувається це у наступний спосіб, створені біблійні кола від 4 до 8 осіб де частина зустрічається в дитячому центрі «Ковчег», а частина по домівках. Зустрічі відбуваються кожного тижня. Згідно із графіком кожного дня зустріч була у іншому біблійному колі. Розпочинається зустріч молитвою потім роздумування над Словом Божим. Двічі на тиждень були організовані катихези приготування дорослих до таїнств у двох групах, окремо також є група (біля 10 осіб різного віку) дітей, яка готується до першого причастя.

Окремо варто відзначити формування дітей та молоді. Кожної суботи від 13 години розпочинається зустріч дітей на, яку приїздить біля 40-50 осіб у літку додатково Оази для дітей де є навіть біля 100 осіб. Зустріч проводить Оксана їй допомагає молодь приблизно від 6 до 10 осіб залежить від суботи. Потім частина дітей у вечері повертається по домівках, а частина ночує у дитячому центрі «Ковчег» і повертається до дому вранці. У вечері натомість у суботу відбувається зустріч молоді де їх приходить біля 10 осіб. Мають конференції і разом проводять час. Важкість є також у тому, що через проблеми з автобусами, часами відсутнім його сполученням багато дітей треба поїхати привезти, а потім відвести до дому.

Дозвольте скажу кілька слів про сам дитячий центр «Ковчег» де я і проживав цей час. Кілька років тому розпочав свою діяльність дитячий Центр «Ковчег» Відповідальні за нього подружжя Завадських: Володимир та Оксана від ХСП. У даний момент в Центрі проживають за згодою батьків і відповідних інстанцій 8 осіб. День цих дітей та молоді розпочинається з молитви о 7 годині читають і розважають літургію слова з дня та моляться ранкові молитви потім, школа, домашня роботи, різні обов’язки і закінчується також спільною молитвою коли є священник то ще Євхаристія. 5-ро з 8 дітей приймають Таїнства і троє діток приготовляються до прийняття Таїнств.

Крім Піонерська і навколишніх сіл служитель Володя сам, або, якщо є священник чи волонтери їдуть на «дальші» села ділитися своєю вірою та проголошувати Ісуса Христа та ділитися також гуманітарною допомогою. Відбувається так, що приїжджають у село там у якомусь місці зустрічаються і проголошують Слово Боже, я мав можливість проголошувати у селі Орловське конференцію про віру.

Служитель Володимир Завадський є також військовим капеланом тому приїжджає піднімати на духу військових допомагає доставляючи посилки їде також передати допомогу від різних добродіїв – військовим при чому при  можливості намагається робити зустріч з конференцією про Ісуса Христа коли є священник то їде з ним. Варто відзначити, що військові останнім часом також допомагали в різний спосіб центру для дітей.

Також є старші особи у різних селах де їм допомагають і коли є священник то їде також із сповіддю та Святим Причастям до тих, які уже в римо-католицькій Церкві. Вова та Оксана між іншим допомагають у дитячому садочку та раз на тиждень приходять до шкіл за домовленістю з директором.

Однією із причин того, що мій настоятель о. Павло Вишковський ОМІ попросив, щоб я поїхав до Піонерська є відсутність на місці священника. Декілька священників в основному Капуцини троє часами хтось інший приїжджають з короткими візитами і тоді сповідають, відправляють Службу Божу і допомагають у різних служіннях. За словами Володимира та Оксани місія потребує уже сталої присутності священника, як для формування новонавернених чи Євангелізації так і для духової підтримки їх самих, як служителів. Священика, на місці часами не має навіть два-три місяці і це дуже важко.

Неподалік від Піонерська є Маріуполь, який уже не входить до сірої зони і досить не погано розвивається. В тому місці є парафія де служать священники з Ордену Отців Паулінів. Свою діяльність та служіння зосереджують передусім у Маріуполі оскільки це велике місто в якому проживають біля 500000 осіб. Коли не має священника у Піонерську то вони у неділю та урочистості майже кожного разу приїжджають крім випадків коли не мають такої можливості. Натомість у іншу діяльність Євангелізації та служіння ХСП чи дитячого центру «Ковчег» або співпрацю з військовими чи приїзд в дні крім неділі вони не мають можливості допомогти.

Також у Маріуполі є сестри монахині із Згромадження Вікентія де Поля, які співпрацюють у своєму служінні із ХСП у Піонерську: Відвідують старших осіб та приїжджають до дітей з дитячого центру з катехизою.

На мою думку в тих місцевостях де я перебував заносячи Євангеліє убогим Бог дуже сильно діє, не зважаючи на відсутність священників на постійній основі і так дає багато благодатей і видно багато плодів служіння Християнської Служби Порятунку. Там народжується Церква. Там присутній Бог, відбувається щось прекрасне хоч і у дуже складних умовах. Там дуже багато вбогих матеріально, а ще більше убогих духово. Особисто я переконаний, що служіння там є потрібним і важливим. Молюся, щоб Бог передбачив там згромадження чи орден, яке зможе взяте на себе цю нелегку місію проголошення Євангелії убогим на сході України та духовну опіку центру «Ковчег» та служителів ХСП. Дякую Богові за той час проведений там та за Володю з Оксаною і усіх людей, яких зустрів особливо дітей та молодь, з якими там перебував. За все Богові подяка.

о. Вадим Дорош ОМІ