О. Павло Вишковський ОМІ, щодо ситуації навколо парафії св. Миколая: «Очікуємо, що це не чергова «гра» перед виборами»

розміщено в: Новини | 0

В інтернеті поширювалась новина про рішення Уряду щодо справи з київським костелом Св.Миколая, що використовується також для концертів органної музики, та побудови «Будинку музики» до кінця 2023 року. Своїми думками щодо цього поділився отець Павло Вишковський ОМІ. Він очолює Делегатуру Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Україні, члени якої огортають душпастирською опікою вірян, що приходять до цього храму.

Рішення Кабінету Міністрів щодо розв’язання проблеми з поверненням храму святого Миколая у Києві вселяє в наші серця надію, але на мою думку, занадто рано виявляти будь-яку радість стосовно вчорашнього рішення Кабміну. Це рішення жодним способом не розв’язує питання власності будівлі костелу святого Миколая, чи навіть зміни користувача. Воно також ніяк не бере до уваги позиції парафіян та Місіонерів Облатів Марії Непорочної, що вже 28 років поспіль намагаються повернути цей храм справжнім власникам, тобто римсько-католицькій парафіяльній громаді.



Для цього було докладено дуже багато зусиль. Обіцянки повернути храм ми чули вже від двох президентів України: від Леоніда Кучми 19 років тому, під час візиту до України св. Йоана Павла ІІ, та Віктора Ющенка, який 2005 року видав щодо цього відповідний указ.

І ми дуже очікуємо, що це не чергова «гра» перед місцевими виборами, які незабаром відбудуться. Ми надіємося, що цю сакральну споруду, яку будували задля того, щоб вона наближала людей до Бога, не використовуватимуть задля корисливих інтересів.

Впродовж трьох років обіцяють повернути храм. Начебто невеликий відрізок часу, проте для будівлі, про яку ніхто не дбає і яка невпинно руйнується на наших очах, це може мати катастрофічні наслідки. Більше про це можна почути у пресс-конференції, що відбулася минулого року (відео).

Безперечно, як заохочує нас єпископ Віталій Кривицький, потрібно багато молитися у цьому намірі. Але наразі, єдине, що ми можемо заявляти, це про сподівання й спільну молитву заради виконання намірів влади в особі Мінкульту.

Ми щиро вдячні всім, хто допомагає нам у поверненні святині, а також і нашому ординарію за всі зусилля, які він докладає, щоб вірним повернули храм св. Миколая. Ми погодилися на рішення ординарія, як наприклад, щодо спільного звернення НБО та КМ і парафії. Попри складність цієї ситуації, ми сподіваємося, що з Божою допомогою зацарює історична справедливість і храм повернеться до своїх власників та служитиме тій меті, з якою його було збудовано.

Джерело: КМЦ