Місіонери Облати Марії Непорчної – Хто вони?

розміщено в: Новини | 0

Ким є облат, яка є його тотожність, покликання? Ось питання, які доторкають дійсності харизми. „Євангелізувати вбогих послав мене Господь” – ось гасло нашої чернечої родини. Кожна людина є безцінна в очах Господніх – ціна однієї душі це Кров Ісуса Христа! Ця свідомість безмежної любові Бога, котрий відкупив нас і спас своєю Кров`ю є фундаментом нашого Згромадження. Вбогий, про якого мова в гаслі Згромадження, це в сенсі віри той, який в своєму житті загубив Бога, або ще про нього не чув. До них власне, найбідніших, ми є послані Богом і Церквою.

Взірцем нашого життя є спільнота Апостолів згромаджених навколо Христа, це Він нас згромаджує… Життя у спільноті є однією із найважливіших прикмет облатського покликання. Це у спільноті зростаємо в святості і через неї євангелізуємо. Живучи разом для Бога, залишаємо усе і єднаємося з Богом через обіти: чистоту, вбогість, послух та витривання.

Тим, що на перший погляд відрізняє нас від інших осіб духовних, є облатський Хрест, який носимо на грудях. Хрест є знаком безмежної любові Бога до людини. Хрест, який носимо на грудях , пригадує нам і тим, до котрих ідемо, що Бог є Любов`ю і прагне, щоб кожна людина була спасенна. Це очима Розп`ятого Ісуса, очима повними Його любові, маємо дивитися на світ!

Дуже важливою прикметою нашого Згромадження є місійність. Папа Пій ХІ назвав нас спеціалістами від важких місій. Місійне служіння має два обличчя: проголошування парафіяльних місій та закордонні місії.

З нашим служінням в Церкві є нероздільно пов`язана особа Непорочної Марії. Вона є для нас взірцем і покровителькою. Їй ми в особливий спосіб пожертвувані– “облат” з латинської мови означає пожертвуваний – Місіонери Облати Непорочної Марії.

Ким є облат? Життя не можна замкнути в дефініції… Коли Йоан і Андрій запитали Ісуса: Учителю – де мешкаєш? Ісус не описував їм, але відповів: Ходіть і подивіться (див. Йо 1, 38-39). Отже Прийди і подивися…

Місіонери Облати Непорочної Марії розпочали працювати в Україні восени 1989 року на запрошення настоятеля барської парафії о. кан. Броніслава Бернацького, тепрер єпископа, який був ординарієм Одесько-Сімферопольської єпархії.

Першими отцями, які приїхали з Польщі, були о. Кшиштоф Бородзєй ОМІ та о. Яцек Пиль ОМІ. В 1990 році вони переїхали до Жмеринки, де протягом року допомагали в душпастирській праці настоятелю о. Миколі Гуцалу. В цьому ж році вони розпочали доїжджати до парафії св. Йосипа у Гнівані, щоб в 1991 році прийняти її на постійну опіку. В 1991 р. отці заснували там перший дім Облатів в Україні. Отець К. Бородзєй восени цього ж року поїхав до Києва, де зайнявся душпастирською працею в парафії св. Миколая. Отець Я. Пиль розпочав в Гнівані ремонт знищеного храму, стилю неоготика, який 14 вересня 2006 року святкував 100-ліття своєї консекрації. Згодом Облати заснували свій дім і зайнялись душпастирською працею в Чернігові (1994 р.) і Славутичі (1996 р.).14 вересня 1997 року повстала Делегатура Польської Провінції Місіонерів Облатів Непорочної Марії в Україні. Першим настоятелем Делегатури став о. Яцек Пиль ОМІ, який служив на цій посаді до 14 вересня 2006 року. Протягом цього часу повстали нові чернечі доми та парафії під опікою Місіонерів Облатів в Центральній і Східній Україні: в Обухові (1998 р.), Кривому Розі (1998 р.), Євпаторії (1999), Полтаві (2003 р.). З 2006 по 2012 рік настоятелем Делегатури був о. Радослав Змітрович.

З 22 грудня 2012 року новим настоятелем Делегатури є о. Павло Вишковський ОМІ.

Свідоцтво о. Вадима Дорош ОМІ в рік покликання в Україні

Залишити відповідь