В костелі св.Миколая відбулась презентація книги про готичну перлину Києва

розміщено в: Новини | 0

Цієї суботи, 28 вересня, в костелі св. Миколая відбулась презентація книги Акрадія Третьякова “Костел св.Миколая в Києві” приурочену до 33-річчя відновлення парафіяльного життя в костелі.

Презентація розпочалась зі вступного слова настоятеля київського костелу о. Павла Вишковського ОМІ, який подякував усім присутнім та наголосив на важливості таких заходів.

“Сьогодні, ми маємо виняткову історично-культурну подію, оскільки народилась книга про наш костел. І це дуже важливо, оскільки повернення до коренів нашої історії, формує нашу віру, наше сьогодення», зазначив настоятель парафії подякувавши автору за написання цієї книги.

«Я взявся писати за цей костел, бо по-перше я киянин, а по-друге, цей костел – перлина не тільки України, а цілої Європи. Стан цієї будівлі потребує привернення уваги» – розпочав спою презентацію києвознавець Аркадій Третьяков.

Після цього автор, коротко розповів історію храму, зосередивши увагу на процесі отримання дозволу та будівництві костелу.

Зокрема, пан Третьяков звернув увагу на сучасний стан у справі повернення костелу, пригадавши про те що костел ще досі не повернутий парафіяльній спільноті та зачитав останню цитату зі своєї книги: «На час, коли пишеться ця книга, процес передачі споруди костелу св.Миколая все ще остаточно не завершений. Щиро сподіваємось, що не зважаючи на важкі воєнні часи, справедливість буде віднайдена і чудова споруда, окраса Києва, буде збережена та повернеться до своїх парафіян і до свого первинного призначення».

Після цього був запрошений до слова фахівець з проблем історії культури та політичної думки, киянин, професор, доктор історичних наук Ігор Гирич, який зокрема наголосив про книгу автора, що: «Ця праця не випадкова. Завдяки цій книзі ми будемо інакше дивитись на римо-католиків Києва».

«Наш костел хоч є перлиною, але більше нагадує руїну. Він виглядає як наша Україна, понівечений. Досі не зважаючи ні на Меморандум, на на чергове його продовження, костел не повернутий парафії. Віримо, що це останній рік неповернення костелу» – наголосив отець Павло Вишковський ОМІ, після чого запросив до слова представника ДЕЕС пана В’ячеслава Горшкова, начальника відділу у справах релігії: «Хочу підкреслити важливість цієї справи, популяризації історії не лише костелу, але Києва. Якщо ми хочемо щоб люди які тут проживають любили і поважали столицю, історію треба розповідати. Тому ця книга зробила величезний вклад в цю справу».

«Історія наших предків, боротьби за цей храм має сприяти тому, що ми ще більше цінуватимемо перш за все віру, яку нам передали батьки та наш храм”, – підсумував о. Павло.

На презентації також були присутні почесні гості, серед яких, представники посольства Грузії зокрема Радник, Пан Іраклі Мадебадзе, нотаріус, яка здійснила підтримку видання пані Людмила Астраускас, письменник Сергій Грабар, настоятель Делегатури Місіонерів Облатів Марії Непорочної о. Віталій Подолян ОМІ та попередній настоятель парафії осв. Миколая о. Андрій Рак ОМІ.

Після презентації книги, відбулась молитва про справедливий мир в Україні та про якнайшвидше повернення костелу парафії, а також автограф сесія, під час якої, всі охочі могли підписати книгу у автора, яку і досі можна придбати в костелі св. Миколая в Києві.

Відео-трансляцію цієї події можна побачити тут: https://m.youtube.com/watch?v=vrN4qQGCBLM

Автор (текст і фотографії): @st.nicholas.kyiv (Facebook)