Історія Місіонері Облатів в Україні почалася з м. Бар

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу! Чесно кажучи пишаюсь, що новітня історія служіння Місіонерів Облатів Марії Непорочної почалася саме з моєї рідної парафії св. Анни та св. Миколая м. Бар. Початок був ще на кінець радянського союзу. Поступово наставала «відлига» тобто збільшувалась свобода віросповідання. Почали знову відкриватися святині. Будуватися придорожні каплички. Проте існувала величезна проблема. Кількість вірних почала зростати, а священників було дуже мало. Звісно це був наслідок радянської антирелігійної політики та репресій священнослужителів усіх конфесій. Наш тодішній настоятель парафії в м. Бар обслуговував десятки містечок і сіл.

Так у 1989 році відбулася, як би ми були не віруючі то мабуть сказали «випадкова зустріч», а так виразно говоримо, що дякуючи Божому Проведінню зустрілися о. Броніслав Бернадський настоятель барської парафії та о. Річард Шмидкі ОМІ – місіонер облат. Після розмови двох священників про гостру потребу служіння на території України, дякуючи настоятелям Провінції виїхало два перших місіонера облата: о. Кшиштоф Бородзєй ОМІ та о. Яцек Пиль ОМІ ще тоді до радянської України на Поділля. У тому ж 1989 році облати прибули до м. Бар і почали протягом року допомагати в духовій опіці католиків на Вінниччині. Через рік священники переїхали до м. Жмеринки де допомагали о. Миколі Гуцалу в парафії св. Олексія, а уже з початком розпаду радянського союзу і отриманням незалежності України взяли відповідальність за парафію св. Йосифа у Гнівані. Саме такий був наш початок служіння в Україні.

Сьогодні Місіонери Облати служать в різних дієцезіях. В часі війни з росією беруть на різний спосіб активну участь в Захисті України: доставляючи гуманітарну допомогу, приймаючи в наших монастирях переселенців з фронтових регіонів, служачи військовим на фронті….

На кінець варто додати, що мабуть дякуючи саме початку служіння місіонерів облатів з територій барської парафії і філійних парафій походить родом три місіонера: о. Павло Вишковський ОМІ – настоятель парафії св. Миколая м. Києва, о. Вадим Дорош ОМІ – військовий капелан та семінарист 6 курсу Микола Заторський ОМІ. Дякуємо Богові за нашу історію.

О. Вадим Дорош ОМІ