Однією із місій місіонерів облатів в традиції є бути військовим капеланом

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу!

Нещодавно прочитав гарну статтю про одну з місій місіонерів облатів, а саме місію бути військовим капеланом і хочу нею поділитися, оскільки є дуже актуальною в наш час в Україні коли така місія почала проявлятися серед наших співбратів в часі війни з росією з 2014 року. Хоч в нашій Батьківщині місіонери облати почали служити військовим, відповідаючи на знак часу, стосунково недавно то в світі міся серед військових, а саме місія місіонерів облатів є в різних країнах між іншим у Канаді, Польщі…Багато місіонерів облатів в нашій традиції в часі різних війн служили військовими капеланами, але почнемо з початку. Ким є облат?

Слово «Облат» — це термін, який багатьом важко зрозуміти, коли вони вперше зустрічаються з Місіонерами Облатами Непорочної Марії. Місіонери? Звичайно, ми знаємо, що це означає… працювати в іноземних місіях. І ця місіонерська ідентичність облатів супроводжує їх всюди, де вони служать. Подивіться самі, хто ми і що ми робимо в Провінції Внебовзяття місіонерів облатів у Канаді.

«Наша місія змушує нас постійно відповідати на найнагальніші потреби Церкви через різні форми свідчення та служіння» – Конституції та правила, 7.

На одну таку нагальну потребу багато років тому відповів о. Марцін Росінський ОМІ. Але спочатку давайте познайомимося з ним ближче.

На запитання: Як Ви познайомилися з Облатами і що Вам у них сподобалося, що Ви вирішили стати одним із них. Капелан відповів:

«Наприкінці початкової школи я дізнався про існування Малої семінарії (МС) у Марковіцах. Після кількох візитів і розмов з о. Ян Ґерловський OMI, який був там одним із вихователів, у 1992 році я розпочав свій перший рік навчання в нижчій духовній семінарії облатів. Роки формації та навчання дозволили мені зрозуміти, що саме в цій монашій спільноті мене хотів бачити Бог».

Наступним запитання було відносно місії до Канади на, що отець сказав:

«Це рішення народжувалося роками. У семінарії я був учасником музичного гурту Гітари непорочної. Саме з цією командою ми приїхали до Канади в 2001 році на 6 тижнів, відвідавши більшість наших парафій. У тому часі я і прийняв своє остаточне рішення, яке зустріло схвалення мого начальства в Канаді та Польщі. І так я тут уже близько 20 років».

Врешті заключне питання було відносно того, що як так вийшло, що облат став військовим капеланом. На, що капелан відповів:

«Мрія про військову службу супроводжувала мене з юності (хоча я не з родини військового) разом із думкою про священиче покликання. Тож можна сказати, що я зміг поєднати два великі бажання: священицьке та облатське покликання з військовою службою. У тому, що святий Євген відвідував військовополонених, тобто солдатів, які служили, я бачив таке служіння частиною харизми Облатів.

В даний момент о. Марцін є діючим військовим капеланом збройних сил в Канаді. Бажаємо йому плідної місії. Також всіх благодатей бажаємо нашим військовим капеланам та воїнам, яким вони служать в часі війни в Україні. Видається, що в часі війни особливо важливою для священника облата є місія серед військових.

о. Вадим Дорош ОМІ

Джерело: OMI – Assumption Province