Мученики Лаосу – бл. О. Жан Ватьє ОМІ

розміщено в: Новини | 0

О. Жан Ватьє ОМІ народився 22 березня 1926 року у місті Фурмі, що на Півночі Франції. Отримав Хрещення 25 березня у парафіяльному костьолі Пресвятої Діви Марії у своєму рідному місті.
1963 року приєднався до спільноти місіонерів серед Кмхму (це корінні жителі північного Лаосу, що належать до хвилі південно-західних міграцій Тайсько-мовноних народів), які насамперед займались підготовкую катехистів які будуть відправлені до віддалених селищ. Він служить людям, що через війну були змушені покинути свої домівки.


Більшу частину своїх останніх років Жан проводить у селищі Хін Тан, де замйається справедливим розподілом гуманітарної допомоги. Це той момент, коли драма досягає свого свого піку, адже навіть у найбільшому горі знайдуться ті, що схочуть на цьому нажитись. Всіма силами він намагається допомогти бідним переселенцям, але його дії до недовподоби представникам збройних сил, які вважать що мають отримувати допомогу першочергово. Саме в цей момент отець Жан усвідомлює, що йому загрожує небезпека.
В ніч з 16 на 17 грудня 1967 року Жан Вотьє був убитий пострілом впритул. Він спускався з двома дітьми і ще декількома катехистами до найближчого селища, почувши постріли він наказав їм лягти на землю, сказавши «Не рухайтесь, не бійтесь, моліться». Діти почули «Вбити священника». Пролунав постріл. Він був похований у Вьєнтьяні на католицькому кладовищі.
Через декілька днів після смерті отця Жана Вотьє один з катехистів з Кмхму написав у листі до своїх батьків «Отець Жан загинув бо полюбив нас всім серцем і не хотів нас полишати.