Парафія св. Марії Магдалени у місті Львів.

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу! Одним із цікавіших місць служіння Місіонерів Облатів Марії Непорочної є храм Марії Магдалини у Львові. Специфікою служіння там є душпатерство україніців та діаспори з поляків тому Служби Божі проходять в українській і польській мовах. Почнемо з історії.

Святиня св. Марії Магдалини у Львові — римо-католицький бароковий храм XVII ст., збудований у Львові за проектом Войцеха Келяра та Яна Годного.

Фундаторкою костелу в 1600 році була шляхтянка Анна Пстроконська. До ліквідації Йосифінів власниками костелу були отці домініканці, які наприкінці XVII століття значно розширили костел і прилеглий до нього монастир за проєктом Мацея Урбаніка. У 1784 р. монастир став власністю Державного релігійного фонду, який у 1841 р. продав його Галицькому поліційному фонду. У монастирі розміщувався виправно-трудовий будинок, а потім його перетворили на жіночу в’язницю. Костел був переданий Львівській архиєпархії і виконував функції парафіяльного храму. Після Першої світової війни та відновлення незалежності Польщі в’язницю в колишньому монастирському будинку було закрито і передано Львівському технологічному університету. Він був, серед інших, резиденція собору та кафедра фізичної хімії Львівського технологічного університету.

У 1927 році були проведені консерваційні роботи, в результаті яких було збудовано вівтарну мензу та новий баптистерій, прикрашений фресками Яна Генрика Розена. У 1936 році на хорі встановлено новий орган чехословацької фірми Rieger (опус 2565). Орган мав 60 регістрів, 3 мануали, педаль і четвертий мануал, т. зв хор. Це були одні з найбільших органів тодішньої Польщі, а нині – найбільші органи в Україні.

Храм виконував релігійні функції до жовтня 1962 року, коли українська влада забрала його у вірних і передала Львівській політехніці спочатку як танцювальний зал молодіжного клубу, а потім як органний зал. З моменту відібрання костелу у вірних римо-католицька громада постійно намагається його повернути, але українська влада по черзі відмовляється передати костел вірним.

Рішенням української місцевої влади у формі Львівської міської ради від 11 березня 2010 року храм св. Марії Магдалини, що знаходиться за адресою вул. Степана Бандери, 8 на наступні 20 років на безоплатній основі було передано у користування залу органної та камерної музики у Львові і до сьогодні вірні ділять святиню з ними.

На запрошення Архієпископа Мечислава Мокшицьково приїхали наші місіонери облати і з 1 вересня 2013 року взяли під духову опіку вірних та справу костелу св Марії Магдалини.

Сьогодні там служать два ченця священика нашого ордену:

о. Марек Дзєдзіц ОМ І – настоятель чернечої спільноти та

о. Артур Стрончевський ОМІ- настоятель парафії, який також нещодавно доєднався до Корпусу військових капеланів ХСП. На кінець варто додати, що парафіяни на чолі з настоятелем в часі війни мають чітку позицію і прикладають зусиля, які наближають нашу спільну перемогу.