Історія і сьогодення католицької парафії у Рокитно

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу!

Продовжуємо знайомитися із місцями в Україні де служить наш місійний орден Місіонерів Облатів Марії Непорочної. Сьогодні приблизимо нам парафію  Св. Терези від  Дитяти Ісус в Рокитно. Місце це важливе для нашого Згромадження між іншим тому, що на тих теренах, ще від 30-х років уже служили місіонери облати в місцевості Окопи де також в часі Другої Світової війни загинув мученицькою смертю наш співбрат слуга Божий о. Людвік Вродарчик ОМІ

Трішки з історії у 1924 р. єпископ Ігнатій Дубовський призначив о. Станіслава Фіялковського настоятелем Томашгородсько-Рокитнянської парафії із плебанією у Рокитно, оскільки тут була більша кількість вірян. Спочатку Богослужіння звершувалися у місцевій склодувні, незабаром було збудовано каплицю та плебанію. Каплиця була освячена 8 грудня 1926 р. о. Фіялковським з дозволу єпископа Адольфа Петра Шельонжека. Посталий таким способом сучасний храм освятив о. прелат Ян Левінський, декан сарненський. В ті часи ця місцевість належала до Польщі, по закінченню Другої Світової війни – до СРСР, а з розпадом союзу, з 1991 року – до України.

Після експатріації поляків в 1944–45 рр. до парафії св. Терези від Дитяти Ісуса доїжджав Слуга Божий о. Серафін Кашуба OFMCap, який намагався відновити парафію та о. Людвік Вродарчик ОМІ, який часто підпільно служив вірним. Також час від часу о. Антон Хоміцкий підпільно служив католикам цієї місцувості. 30 травня 1945 р. храм було перетворено на Будинок культури.

До 1957 року деякі вірні їздили до Сарн, пізніше до Пінська, який знаходиться в Білорусії. Більшість місцевих парафіян сьогодні це – вихідці з Житомирської області. Одні в повоєнний період приїхали в пошуках роботи на склозавод, інші – зазнавши репресій, повертались з місць заслання – Казахстану.

В 1990-1992 роках до Рокитного почали приїжджати о. Амброжи Міцкевич з Бердичева, з жовтня 1992 року  служили отці-паллотини з Сарн. В середині 90-х років рішенням місцевої влади передано дерев’яний будинок на потреби парафії. Навесні 1995 року в Рокитному відбулося освячення новоствореної каплиці. Натомість від 2020 року духову опіку над парафіянами та парафією взяли Місіонери Облати Марії Непорочної.

Сьогодні до чернечої спільноти монастиря належитать два ченця священника:

о. Рафал Сжижевський ОМІ – настоятель дому та настоятель парафії, він є також капелан ХСП має чітку громадську позицію від початку повномаштабного вторгнення росії спільно з іншими облатами доставляв гуманітарну допомогу, допомагав родинам переселенців тощо. Разом з ним у спільноті служить

о. Славомир Ставіцький ОМІ, який є Вікарій в парафії  та господар-економ нашого облатського монастиря.

О. Вадим Дорош ОМІ