Місіонер облат, який не побоявся повернутися в часі повномаштабної війни до України!

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу!

Хочу поділитися історією відважної людини, священника, облата та капелана від християнської служби порятунку, який будучи місіонером в Іспанії бачачи ситуацію в Батьківщині сам попросив настоятелів, щоб його вислали до Батьківщини.

О. Андрій Гавліч ОМІ – українець. Родом із тернопільщини. Народився і виріс в Тернополі де належав до парафії УГКЦ. Душпастирями в його парафії були отці місіонери Редемптористи візантійско-українського риту. Виховавшись в католицькій Церкві східнього обряду через складну економічну ситуацію в Україні та не тільки, прийняв рішення поїхати, як заробітчанин до Італії – Неаполя, де працював декілька років. Потім переїхав до сосідньої країні – Іспанії. Будучи в Мадриді познайомився з активною, віруючою молоддю, яка своїм прикладам допомагала йому дозрівати у вірі. Врешті в часі сповіді вирішив, що має посвятити своє життя повністтю Богові на 100 %, захотів стати місіонером. У тому часі він був запрошений до однієї місійної спільноти. Були це облати. Там він відчув, що це його місце. Будучи емігрантом почувся своїм. В Познайомився з Місіонерами Облатами Марії Непорочної і захопився способом їхнього служіння молоді, близькості людей і простоті мови в проповідувані Слова Божого. Наступним рішенням було вступити до цього Згромадження. Його дорога до остаточного «так» була довгою і не простою: о. Андрій 4 роки поглиблював покликання в Іспані й 7 – в Італії, а ще майже 2 роки був в Україні: 9 місяців у преновіціаті в Обухові, а також відбував річну практику в парафії святого Миколая в Києві та при Католицькому Медіа-Центрі й «Телебаченні Віковічного Слова».

Врешті настала велика радість 15 грудня 2018 р., прийняв священницькі свячення, прийнявши декрет, що є священником з можливісттю відправлення Літургії в двох обрядах, оскільки був охрещений і вихований в УГКЦ то згідно з правом є біритуалістом. Після свячень служив трохи в Італії, а потім о. Андрій служив в Малазі (Іспанія) у латинському обряді проте також часами відвідував Діаспору українців, які знаходяться неподалік допомагаючи місцевому священнику.

У вересні 2022 року повернувся до України і був призначений до служіння в Києві. Знаючи іспанську мову крім визначених йому обов’язків при парафії чи католицькому телебаченні почав служити нашим іспаномовним Захисникам. Пізніше отець доєднався до Корпусу військових капеланів ХСП і також із молоддю служить нашим пораненим військовим відвідуючи їх в шпиталях Києва.

Дякуємо отцю Андрію за відвагу і довіру до Бога. Разом ми переможемо.

о. Вадим Дорош ОМІ