Історія чернігівської парафії і сьогодення!

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу! Продовжуємо пізнавати місця де служать Місіонери Облати Марії Непорочної в Україні. Сьогодні спробуємо показати римсько-католицьку парафію в м. Чернігів

Історичний нарис. Перша римсько-католицька громада в Чернігові з’явилася в часи Київської Русі, в XII столітті. На думку Андрія Карнабіди – відомого чернігівського архітектора, мистецтвознавця і краєзнавця, – в період перебування Чернігово-Сіверщини в складі Речі Посполитої (1618–1648 рр.) і в час, коли існувало Чернігівське воєводство (1635–1654 рр.) у Чернігові був храм проте він не зберігся і точної інформації про нього немає

Наступну згадку про громаду римських-католиків в Чернігові читаємо, що 18 грудня 1857 р. закінчилося будівництво храму під покровом Внебовзяття Пресвятої Діви Марії, а в травні наступного року влада дозволила відправити першу Божу Службу. Після державного перевороту в Росії 1917 року почалися знову гоніння на католиків. В 1924 році зник священник – чи він таємно виїхав, чи був арештований – невідомо. Та, незважаючи на небезпеку, 58 чернігівців подали заяву на перереєстрацію своєї релігійної організації за радянським законом. Віра в Бога цих людей була сильнішою за страх перед червоною владою. А за п’ять років, у 1929-у, за офіційними джерелами, жодного римо-католика в Чернігові не значилося… Що сталося з тими людьми, куди вони поділися – не знає ніхто.

У 1932 р. храм був зачинений радянською владою, а будівлю костьолу конфіскували. Її, звісно ж, «удосконалили» – тобто зробили все, щоб вона не мала схожості з культовою спорудою. В такому ж неприглядному стані вона стоїть і нині – як одне з приміщень обласного архіву.

12 квітня 1993 року на ново була зареєстрована парафія по вул. П’ятницької 33. Відтоді приблизно раз на місяць почав приїздити священник. У 2002-у, через 9 років надій і суперечок, наступна спроба вдалася: занедбана й захаращена територія на березі річки Стрижень по вулиці Київській (за межами середмістя) таки стала будівельним майданчиком – тут почали зводити храм, дзвіницю і монастирський будинок. Заопікувалися будовою і духовою опікую парафіян чин Місіонерів Облатів Марії Непорочної. Новий храмовий комплекс, який було збудовано, був освячений у 2012 році. Натомість 7 листопада 2015 р. відбулася консекрація нового храму під покровом Зіслання Святого Духа у м. Чернігові по вул. Київської 20 архієпископом Петром Мальчуком.

До вторгнення ворожих військ і облоги Чернігова храм Зіслання Святого Духа мав близько 120 постійних парафіян, а записаних членів громади було близько 200. Нині ж на богослужіння в неділю приходить 50–70 людей: частина з них має польське коріння, є нащадки представників інших європейських народів, є і місцеві.

Під час облоги храм прихистив до 40 осіб із парафії та 60 людей із навколишніх будинків, які не були парафіянами. У каплиці, що на цокольному поверсі, всі разом молилися, спілкувалися і рятувалися від обстрілів.

Звісно, парафія Зіслання Святого Духа є невеликою в порівнянні з православними парафіями міста. Проте в Чернігові знають, що римо-католики дбають про молодь: за попередні роки багато чернігівських дітей побувало на оздоровленні в країнах Західної Європи. При парафії кілька років діяв притулок для дітей-сиріт, а молодь із католицького середовища здійснювала паломництва в Україні та за кордоном. Також церква піклується про немічних і знедолених. Кілька років поспіль уже працює їдальня для бідних, а медичні заклади міста отримували гуманітарну допомогу від римсько-католицької громади.

Сьогодні при храмі в чернечому монастирі Місіонерів Облатів Марії Непорочної служить двоє священників. Настоятель монастиря о. Сергій Панченко ОМІ. Він також двічі на тиждень доїжджає до Києва і там служить, як психотерапевт у приймальному кабінеті на Позняках. Інший ченець це отець Блажей Гавлічек ОМІ, який відповідальний за господарчу частину монастиря.