Бути Настоятелем Делегатури Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Україні в часі війни.

розміщено в: Новини | 0

Майже від початку призначення о. Віталія Подолян ОМІ – настоятелем Місіонерів Облатів в Україні – тобто через місяць, вибухла повномаштабна війна росії з Україною.

Обстріли міст, стрімке просування ворога, непевність в завтрішньому дні, турбота про життя співбратів тощо.

Проте така ситуація не стала причиною того, щоб залишити Батьківщину, а тільки навпаки у настоятеля Делегатури разом із співбратами розпочалася мобілізація всіх доступних сил, щоб максимально бути корисними в Захисті країни. Крім щодених обов’язків духового служіння в парафіях були перш за все спільні із облатами організація і розподіл служіння. Частина місіонерів, які могли виїжджати за кордон їздили по гуманітарну допомогу потім вона перерозприділялася по кількох “хабах” при наших монастирях, а саме: Київ при парафії св. Миколая, Тиврів при парафії Архангела Михаїла, Обухів парафія Пресвятої Трійці та при нашому храмі в Полтаві. Де відразу друга група облатів з парафіянами організовували допомогу для переселенців. Наші монастирі стали місцями де багато хто залишився на довгі місяці.

Третя група місіонерів облатів, які були капеланами ХСП почали регулярні виїзди з матеріальною і духовою допомогою на всі фронтові напрямки. Також настоятель Делегатури не лише брав участь в організації, але і сам розвозив гуманітарну допомогу, шукав кошти на допомогу військовим та медичним закладам, чи переганяв машину для Захисників тощо. Також розповідав за кордоном правду про нашу війну. Час війни є часом, який не лише приносить страждання, а дає також можливвсть побачити горе ближнього і потурбуватися за нього.

Рік тому наш настоятель і сам доєднався до Корпусу військових капеланів ХСП

О. Віталій народився в м. Гнівані, Вінницькій обл. У липні закінчив першими чернечими обітами 8 вересня 1996 р. У цьому ж році з вересня розпочав навчання у Вищій духовній семінарії ОМІ у Обрі, біля Вольштина (західна Польща).

22 червня 2002 р. у Обрі, був висвячений на диякона. У червні 19.06.2004 р у Гнівані, Вінницька обл. (Україна), отримав Таїнство Священства, з рук єпископа ординарія Камянець-Подільскої дієцезії Леона Дубравського.

Служив у Чернігові, Євпаторії, Кривому Розі, Тиврові. Місіссазі (Канада). З 7 вересня 2020 р. виконував обов’язки настоятеля парафії св. Миколая, та спільноти ОМІ у м. Київ.

Бажаємо всім нам перемоги і справедливого миру, а о. Віталію мудрості і витривалості в товаришувані співбратам в їхньому служіні в часі війни.