Турбота про дух воїна!

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу!

Основна мета християнського військового капелана це турбота про дух воїна.

Капелана визначає Церква, тобто він є посланий Церквою для служіння військовим, як свідок Ісуса Христа в конкретному середовищі. Кожний військовий капелан своє служіння здійснює згідно із тотожністтю своєї конфесійної приналежності в співпраці із іншими.

В нашій католицькій Церкві для осягнення цієї основної цілі служіння, а саме зміцнення духа, ми стосуємо наступні засоби:

-“Бути поруч” – перебувати в середовищі, в якому перебуває воїн інкультуруючи (пізнаючи та приймаючи особливості та традиції цього середовища вікидаючи все, що зле та підкреслюючи добре).

-“рівний рівному” – як той, який є учнем Ісуса Христа намагається свідчити показуючи, що Господь зробив у Його житті: перемінив, сцілив. Показуючи, що Господь здатен перемінити кожне життя.

-“бути прикладом” – на особистому прикладі показувати, що з Ісусом Христом легше переживати ситуацію війни, та що воїн має бути в будь-якій ситуації гідним (в поводжені із полоненими, спілкувані, культурі тощо) тому що в гідності наша сила, а наша гідність є в Богові нашому Творцеві

-“молитва” – капелан молиться за воїнів та молиться із воїнами. Також молиться за їхні родини і пепемогу.

-“Таїнства” – військовий капелан служить таїнствами: сповіді, Служби Божої… особливо важливо запевнити єдність воїна з Богом перед боєм.

-“Духівник” – завжди відкритий до духовної розмови, щоб вислухати, підтримати та укріпити духа

-“порадник” – має допомогти командиру порадами відносно духу підрозділу, його єдності та інших духових та релігійних питаннях

-“проповідник” – через проповіді, духові науки, урочисті промови осягає, виховання колективу, витривалості воїна, єдності духу підрозділу, кращої координації між офіцерами, сержантами та солдатами

-“духова підтримка” – пітримує в часі загибелі воїна розмовою і молитвою, його родину у скорботі, побратимів, присутність в важких ситуаціях. Допомагає у відновленні після поранень, інших травм.

-“мотивує” – через спільні та індивідуальні зустрічі із військовими, очищає мотивацію з негативної на позитивну наприклад: з ненависті до ворогів на любов до Батьківщини та захист родини. Властивий мотив допомагає уникнути духових і психологічних травм в майбутньому

Присутність військового капелана в підрозділі є важливою, чинить міцним не лише дух Захисника, але усього підрозділу зміцнюючи мотивацію та цим самим наближаючи нашу перемогу. Разом ми сила! Разом переможемо.

о. Вадим Дорош ОМІ