У храмі св. Миколая відбулася пресконференція

розміщено в: Новини | 0

Сьогодні у стінах величного храму відбулася пресконференція «50 днів до повернення костелу св. Миколая», яка була присвячена висвітленню актуальної інформації щодо процесу передачі костелу Св. Миколая парафії.

«Ми, парафія св. Миколая, як релігійна організація, запросили Вас, щоб насамперед публічно, завдяки засобам масової інформації, подякувати громадськості за підтримку петиції щодо передачі костелу св. Миколая у постійне користування парафіяльній громаді. Нас підтримали понад 25 тисяч людей, і це ще раз доводить, що справа повернення костелу св. Миколая – це справа не однієї релігійної громади чи навіть всієї Церкви, це стосується всього Києва і України, що, зокрема, показує підтримка відомих мирян, письменників, співаків та інших відомих українських особистостей. І ми тут зібрались, щоб розповісти, як рухається справа повернення костелу».

Цими словами отець Павло Вишковський ОМІ розпочав пресконференцію, присвячену висвітленню актуальної інформації щодо процесу передачі костелу Св. Миколая парафії.

Настоятель храму наголосив, що головною метою цього заходу є привернення громадськості та ЗМІ до проблеми руйнування та важливості повернення костелу св. Миколая його історичним власникам – парафії.

Серед запрошених спікерів пресконференції були єпископ Станіслав Широкорадюк OFM, ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії, Людмила Филипович, науковець, релігієзнавець, та представник Наталія Войцещук, Начальниця управління погоджувально-дозвільної документації Міністерства культури та інформаційної політики, Юзеф Добровольський, військовий, захисник України.

Захід розпочався Господньою молитвою, до якої запросив усіх єпископ Станіслав Широкорадюк.

Настоятель парафії отець Павло Вишковський ОМІ розповів присутнім, що ця пресконференція присвячена історичній події – подоланню наслідків злочинного комуністично-більшовицького режиму і відновленню прав Церкви, адже залишилося рівно 50 днів, тобто 7 тижнів до багаторазово обіцяного, неодноразово висвітленого про це у ЗМІ, майже 33 роки очікуваного повернення костелу св. Миколая його історичним власникам – римсько-католицькій парафії.

«Уже 32 роки наша парафіяльна спільнота клопочеться про повернення цієї святині, яка тепер перебуває в жахливому стані, – не тільки всередині, а й назовні. І це своєрідний символ нашої України, що бореться за свою незалежність, а тепер – і за повернення своїх територій. Так само і ми боремося, щоб цю будівлю, несправедливо загарбану, повернули тим, до кого вона належала і має належати. Ми хочемо зберегти і відновити цю унікальну київську споруду архітектора Городецького, щоб служила Богові та втішала око жителів і гостей столиці. Тому щиро дякуємо нашим гостям і всім, що сьогодні прийшли і підтримують наші зусилля щодо повернення цієї святині», – підсумував отець Павло.

«Боже має належати Богові», – наголошував не раз під час своєї доповіді єпископ Станіслав. «Я люблю Україну і мене серце болить за державність України, коли Президент України обіцяє понтифіку Йоану Павлу ІІ, що ми повертаємо, коли другий президент обіцяв і це досі не виконано, то мені образливо як українцеві, ну як це так? Президент обіцяв, і чому так важко зрозуміти, що має належати Богові те, що Боже? Тож цей храм будувався для Служби Божої, щоб люди молилися і прославляли Бога, щоб просити благодаті і благословіння для України, невже так важко зрозуміти? І тепер коли дивлюся на цей храм, це така наша символіка, так ми живемо, у такому стані наша моральність, от чому ми не хочемо віддати Богові те, що Боже, бо от так виглядає наша душа”.

Пані Людмила Филипович, яка передала петицію щодо повернення костелу вірянам заявила, що притомні науковці завжди підтримують справедливість і нормальне суспільство завжди функціонує на певних принципах і правилах. Це справедливість має бути тим принципом, за яким має функціонувати нормальне і цивілізоване суспільство. А правила, це віддати нагорабоване і тобі неналежне, визнати власника того, що ти собі привласнив. І тим мотивом, який спонукав мене і багатьох інших до підписання петиції, є саме відновлення цієї історичної справедливості, тому що не можна безкінечно брехати про повернення костелу парафії».

Відповідаючи на запитання журналістів, Наталія Войцещук заявила, що тепер «немає законодавчих перепон щодо реставрації пам’ятки, і парафія може брати в цьому участь, оскільки в держави немає коштів». На що їй сказали, що парафія чекає на цей момент, але спершу держава має дотримати своє слово і передати костел парафії.

Повне відео перебігу конференції можна побачити тут: https://www.youtube.com/watch?v=HnpW46Q0Yvo