Ділення про моє капеланське служіння

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу!

Моє ім’я, отець Андрій Гавліч, я Місіонер Облат Марії Непорочної. На даний момент належу до спільноти облатів при парафії святого Миколая, м.Київ.  Хочу коротко поділитися з Вами, про моє служіння, як військового капелана. Через життєві обставини, багато років я проживав за кордоном, спочатку як емігрант, а пізніше як семінарист, згодом як монах, священник-місіонер. Я отримав рукоположення священницьке в грудні 2018 року в м. Мадрид. З 2019  по 2022 роки служив, як священник і місіонер на півдні Іспанії. У вересні 2022 року я повернувся в Україну. З приїздом в Україну в часі війни, я розпочав мою працю на Католицькому Телебаченні Віковічного Слова EWTN, але теж я був відкритий до служіння для військових. Так з літа 2023 року, на прохання командира Інтернаціонального Легіону, я розпочав моє служіння для військових католиків іспаномовних в парафії святого Миколая.

Інше моє служіння як капелана ХСП я поєдную у душпастирській праці з молоддю нашої парафії. Від жовтня 2023 року, ми з молоддю мали декілька ініціатив, щодо відвідування військових на реабілітації в лікарнях м. Києва.

Перша ініціатива в місяці жовтні 2023 року народилася під час Дієцезіальної Зустрічі Молоді в с. Зарічани. Там за підтримки Карітас Спес,  ми з католицькою молоддю  з м. Києва виграли грант, для того щоб провідати наших військових на реабілітації. Це був перший наш досвід. Титул цього проекту був , «Від Серця до Серця». Тоді ми відвідали військових в госпіталі МВС. Це була зустріч, в якій молодь з нашої парафії св. Миколая спілкувалася з героями, з нами були теж, монахиня сестра Регіна Поліковська (гоноратка), яка працює з молоддю та дві художниці від молоді з парафії св. Олександра та Максим Руденко з молоді в парафії «Воздвиження Святого Хреста» на Святошино. Ми спілкувалися з нашими захисниками за солодким столом, художниці  на замовлення військових малювали їм картини, ми грали жартівливі настольні ігри, проводили разом час, ділилися нашими історіями, а пізніше ми вручили бійцям подарунки з подякувавши сердечно за їх жертвенність та відвагу.

Наступні ініціативи були запропоновані та приготовані молоддю з нашої парафії св. Миколая в Києві. Ідея була така, щоб на Різдво провідати наших захисників на реабілітації, з колядками та подарунками. Титул цієї ініціативи був «Поділися Радістю Різдва з Військовим».

Цього разу ми вибрали іншу лікарню, відповівши на запрошення одного з наших парафіян. В цій лікарні знаходилися його побратими, які потребували підтримки, мали важкі поранення. Для збору коштів, молодь в парафії св. Миколая організувала Різдвяну Лотерею з призами. Парафіяни св. Миколая дуже активно і щедро підтримали цю ідею молитовно та фінансово. О. Павло Вишковський ОМІ настоятель, від імені парафії пожертвував призи для Різдвяної Лотереї. Дуже важливо є зауважити, що колядувати змогла піти невеличка група молоді, але загалом тих які брали участь в ініціативі було набагато більше. Хтось з молоді, розробляв дизайн і виготовляв білети для лотереї, хтось їх поширював, хтось ходив на закупи подарунків, хтось довозив необхідні речі для пакетів з подарунками. Загалом ті які не змогли провідати військових, мали обов’язок молитися за військових на реабілітації, та за те щоб ініціатива змогла відбутися. Одже ми зібралися невеличкою групою з молоддю і провідали наших військових на реабілітації з Колядою в лікарні. Цього разу, ми ходили від корпусу до корпусу, від палати до палати, колядували та роздавали подарунки. Наскільки це було можливо спілкувалися з хлопцями, дякували їм за все і бажали їм швидкого одужання.

Оскільки нам залишилися ще невеличка частина коштів, подумавши з молоддю як нам розпорядитися ними, ми вирішили відвідати наших військових на реабілітації в госпіталі МВС. Коштів не було достатньо, але одна дівчина Вікторія, з молоді з парафії Св.Миколая захотіла  долучитися коштами до цієї нової акції і це нам допомогло зробити необхідні закупи для подарунків. Також з нами співпрацювали фінансово доброчинці з парафії Св.Олександра та завдяки співпраці с.Регіни (гоноратки). Вони нам  передали кошти на придбання солодощів, соків та фруктів для солодкого столу для зустрічі з військовими. Також і цього разу,  зустріч з захисниками відбулася в дуже теплій та радісній атмосфері. Було спочатку знайомлення молоді з військовими, потім солодкий стіл, молодь малювала картини щоб подарувати їх пізніше захисникам. Військові теж долучалися до малювання картин а художниця Таня Анушеквич допомагала кожному молодому художнику щоб його зусилля доходили до логічного завершення )).

За все дяка Господу, доброчинцям та молоді парафії Святого Миколая!