80. річниця мученицької смерті Слуги Божого Людвіка Вродарчика ОМІ

розміщено в: Новини | 0

В парафії св. Терези від Дитяти Ісус у Рокитному ми урочисто відзначили річницю смерті Слуги Божого о. Людвіка Вродарчика ОМІ. На території цієї парафії лежить неіснуюче сьогодні с. Окопи, в якому цей священик був першим й останнім настоятелем. Його було викрадено та жорстоко вбито за віру під час Волинської трагедії. Від цих подій пройшло вже 80 років.

Місіонери нашої делегатури приїхали до Рокитного, щоб провести дводенний день реколекцій. В урочистостях взяли участь також генеральний постулятор згромадження – отець Діего Саез OMI, провінціал Польської провінції – о. Марек Охлак OMI, провінційний вікарій – о. Кшиштоф Троцинський ОМІ, о. Марек Ростковський OMI – віце-постулятор беатифікаційного процесу отця Вродарчика та медіальний координатор Польської провінції – отець Павел Гомулак OMI. Виразом єдності та важливості свідоцтва отця Людвіка на Волині стала присутність духовенства Луцької дієцезії з ординарієм – єп. Віталієм Скомаровським.

Слуга Божий, отець Людвік Вродарчик ОМІ – народився 25 серпня 1907 р. в Радзьонкові, польський місіонер облат Марії Непорочної . Після рукоположення у 1933 р. працював вікарієм у парафії св. Анни в Кодені (1934-1936), потім служив економом у монастирі в Марковіцах на Куявах при бл. отцю Йосифі Цебулі OMI. 29 серпня 1939 року став адміністратором парафії св. Йоана Хрестителя в Окопах (Луцька дієцезія, Волинське воєводство). Коли в Україні почалися погроми польського населення відділами УПА, незважаючи на наполягання парафіян, щоб він переховувався в лісі, він залишився зі своїми вірними. Його схопили 6 грудня 1943 року о 22:00 перед вівтарем у парафіяльному костелі в Окопах, коли він захищав Пресвяті Дари від осквернення. На його очах вбили 18-річну дівчину та 90-річну жінку, які намагалися його захистити. Його вивезли в околиці Карпілувки, де він був по-звірячому вбитий. Не вдалося визначити місце поховання. З 11 травня 2016 року триває процес беатифікаційний Слуги Божого отця Людвіка Вродарчика ОМІ.

(джерело та фотографії: oblaci.pl)