Вітаємо усіх капеланів у День військового капелана.

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу!

Сьогодні 25 жовтня у свято святого Мартина Милостивого єпископа Турського в Україні відзначаємо День Військового Капелана. Святий Мартин жив у ІV ст. походив із родини римського легіонера і сам став воїном уже у 15 років. Відзначався доброчасністю. Відвагою і милосердям. За переказами поділився половиною свого плаща із потребуючим. Друга частина плаща стала реліквією для війська, яка перевозилася з похідним храмом (капелою). а священника який служив в капелі почали називати капеланом. Святий Мартин є святим і у східній і у західніх християнських Травдиціях.

Передусім щиро вітаємо усіх причетних до цього свята – військових капеланів. Особливо у час повномасштабної російсько-Української війни є актуальним це покликання служити є духовою опорою для наших Захисників. Капелани озброєні молитвою та Божим словом боряться за дух військових. Допомагають перемагати в собі страх, відновлюють надію, додають відваги всиляючи в них віру. Також допомагають військовим і ветеранам переносити втрати і адаптуватися до мирного життя. Священики капелани мають бути свідками Ісуса Христа для воїнів і знаком присутності Бога на передовій.

Дозвольте кілька слів про відродження після майже 100 – річної перерви капеланського служіння для українського війська. Військові капелани в Україні – поняття, яке багато років через систему радянської влади було відкинутим і забутим. За дух воїна відповідали офіцери політичні. Так тривало, аж до 2014 року до початку російсько-української війни. Проте війна на сході нашої Батьківщини стала причиною повернення військових капеланів. Військові, які захищають Україну і віддають своє життя за Батьківщину почали шукати Бога і це спричинило, що почали повставати міжконфесійні батальйони військових капеланів. Вони почали, як волонтери їхати в зону бойових дій, з духовою і матеріальною допомогою. Саме тоді з благословення київського Єпископа також повстала Християнська служба порятунку ціль якої занести Ісуса Христа там де іде війна, піднести на духу наших військових і допомогти цивільному населенню. Саме у цій міжконфесійній організації також повстав Корпус Військових Капеланів ХСП, з яким ми, як Місіонери Облати Непорочної Марії співпрацюємо. Першими місіонерами облатами, які поїхали на схід були о. Павло Вишковський ОМІ та о. Андрій Гавліч ОМІ (тоді був семінаристом). Сьогодні їздить у фронтові зони наш військовий капелан о. Вадим Дорош ОМІ, який є координатором від нашого Ордену до служіння військовим та ветеранам на території України.

Важливо підкреслити, що служіння військових капеланів сьогодні є не лише у зоні бойових дій, це є також: створення різних реабілітаційних центрів для ветеранів, зустрічі з ветеранами та їх родинами, допомога тим, які потерпіли від війни, духово-патріотичне виховання молоді, співпраця з військовими частинами, шпиталі розвиток миротворчого корпусу для служіння цим цілям тощо.

Нещодавно також прийнялися законопроекти, які дають можливість частині капеланів служити безпосередньо в ЗСУ чи інших підрозділах. Бажаємо усім військовим капеланам, які допомагають нашим хлопцям незалежно від конфесійної приналежності міцного духа і Божих благодатей у їхньому служінні.

Святий Мартине молись за нас!