Святкування Великодня в тиврівській святині

розміщено в: Новини | 0

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Цьогорічне святкування великодніх свят дещо відрізнялося від звичного. Перш за все у зв’язку з війною із Росією потрібно було врахувати комендантську годину. Урочиста Нічна Літургія, яка зазвичай розпочинається коли уже темно у цьому році довелося розпочати значно раніше.

Також варто сказати, що Служба Божа та саме святкування мали характер екуменічний і не лише тому, що традиційно до нас завітав о. Богдан Бицкало ПЦУ, але тому, що більшість вимушених переселенців, а це біля 40 осіб з різних регіонів України, які у нас проживають є православного віровизнання. Також були присутні декілька Захисників нашої Батьківщини.

Традиційно усе розпочалося з дальшого приготування, а саме у четвер була Євхаристія з обрядом умивання ніг, яку очолив о. Христофор ОМІ. В проповіді пригадав всім нам чим є служіння. Наступного дня у Страсну П’ятницю було кілька подій: чування, Хресна хода вулицями Тиврова і молебень у намірах миру та перемоги над ворогом разом із православними вірянами. Далі наступила Літургія, яку очолив о. Вадим Дорош ОМІ. У своїй проповіді згадав про важливість тиші, страждання, яке має сенс в Ісусі Христі в контексті страждань українського народу в часі війни. Цей час супроводжувався постом та іншими покутними практиками.

Врешті у суботу після дня чування при Господньому гробі розпочалася урочиста Євхаристія Великодня, яку очолив і виголосив проповідь о. Андрій Рак ОМІ.У своїй проповіді він між іншим сказав про важливість для кожного Господнього воскресіння. Далі у же вранці розпочали ми від резурекційної процесії, яка перейшла в Службу Божу, яку очолив о. Христофор Махельський ОМІ. Натомість проповідь виголосив о. Вадим Дорош ОМІ.

Крім релігійного і молитовного святкування також було святкування при традиційному українському пасхальному столі: освячена паска, крашанки, ковбаса і багато інших смачних страв. Увесь час панувала добра і гарна атмосфера.

Дякуємо Богові за цей час та просимо в нашій молитві за мир для України і перемогу над ворогом.