Відбулася зустріч із засобами масової інформації у справ храму св. Миколая

розміщено в: Новини | 0

Зустріч із журналістами щодо завершення протиаварійних робіт у київському храмі св. Миколая відбулася 31 січня 2022 року, після обіду.Безпосередньо перед зустріччю репортери та всі запрошені могли оглянути якість і обсяг виконаних робіт, зробити фотографії та поспілкуватися з прибулими з цієї нагоди, зокрема з міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком та директором Національного будинку органної та камерної музики України С. Кононенко.

Доброчинців, які пожертвували свої кошти на протиаварійні роботи, представляв народний депутат Месі Наєм. Представниками парафії були: настоятель о. Павло Вишковський ОМІ зі співбратами, о. Богданом Савицьким ОМІ та Сергієм Колесником ОМІ а також член робочої групи Володимир Стефанівський та Юрій Тандіт.

Отже, що можна було цього дня побачити у храмі? Насамперед стелю, відділену спеціальною сіткою, щоб пошкоджені пожежею частини оздоблення не падали на голову. Однак попри цю завісу чітко видніється почорніла від вогню і сажі верхня частина храму, яка залишилася після пожежі без змін. На стінах, як говорили «тимчасово», розмістили прожектори, а також повісили батареї, труби до яких поклали просто над підлогою. У тій частині храму, де впродовж останніх 30 років стояла дарохранительниця з Пресвятими Дарами і де папа св. Йоан Павло ІІ молився про повернення храму, до рівня колін виступають труби, що унеможливлюють будь-яке відновлення бічного вівтаря. Підлогою служить тимчасовий матеріал, на якому чітко видно сліди надмірної вологи, так само як і на стінах, де тріщини і вологі плями.

У пресвітерії, найважливішій частині храму, де має бути головний вівтар і Пресвяті Дари, стіни обгорілі. Ймовірно, намагаючись якнайпростіше відчистити стіни від сажі, почали відбивати штукатурку аж до цегли, та згодом, розуміючи, що зусилля марні, залишили як є. Водночас відповідальні за проєкт протиаварійних робіт натхненно розповідали про роботу, яку вони начебто виконали, та про труднощі, з якими їм довелося стикнутися.

Згодом відбулася прес-конференція, у якій взяв участь настоятель парафії о. Павло Вишковський ОМІ. Після висловленої подяки міністру та представникам бізнесу, він наголосив на неадекватності ситуації стосовно католицького храму, що вже впродовж багатьох років є каменем спотикання для української влади, яка, декларуючи свою чесність і добру волю, завжди знаходить «вагомі» причини, щоб не віддати церковне майно Церкві.

Пожежа у вересні 2021 року – це ще один знак з неба, надто серйозний, щоб його легковажити. Врешті-решт держава погодилася передати храм парафії. Отже, між парафією і Міністерством культури був укладений меморандум, на підставі якого храм має перейти у власність римсько-католицької громади 1 червня 2022 року. Проте навіть попри такий важливий документ, можна сподіватися, що українська влада докладе всіх зусиль, щоб загарбане майно залишити собі. Тому цього дня до України мають прибути представники Ватикану, Євросоюзу та США.

Щиро надіємося, що цей день стане історичною подією відновлення справедливості, коли Божий храм врешті служитиме Богові, а влада виконуватиме свій святий обов’язок і дбатиме про довірених їй громадян.

Джерело: КМЦ