Канонічне встановлення нового настоятеля Української Делегатури

розміщено в: Новини | 0

В Обухові о. Віталій Подолян OMI обійняв посаду Настоятеля Делегатури Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Україні.

20 січня 2022 року

В днях 19-21 січня 2022 року облати з усієї Української Делегатури зустрілися в Обухові, разом із провінціалом Польської Провінції о.Павлом Зайонцем ОМІ та провінційним економом о.Юзефом Чернецький ОМІ.

20 січня слухали звіт о. Павла Вишковського ОМІ з 3-х минулих років місіонерської діяльності облатів в Україні та Росії. Таким чином настоятель Делегатури завершив свій третій термін на посаді настоятеля, який він обіймав з 2013 року.

Цій події передував день зосередження та молитви, який завершився вігілійною вечерею, з традиційним діленням облатком та співами різдвяних колядок.

Науку та проповідь протягом дня  проголошував а також очолив Святу Месу  єпископ-помічник дієцезії Києво-Житомирської, Олександр Язловецький. Майже всі облати з Делегатури змогли прибути до центрального монастиря в Обухові, що під Києвом, аби взяти участь у спільному святкуванні та важливій події, пов’язаній з передачею посади настоятеля. Кілька отців з причини хвороби не змогли прибути, як і побратими, які служать в Криму і один із побратимів, що служить у Росії.

Очевидно, що служіння облатів на в останньому часі була позначена пандемією коронавіруса. Спільнота дуже болісно пережила раптову смерть брата Яна Матушика OMI, якого подолала ця раніше невідома хвороба – в повні місіонерської сили і відданості служінню. Декілька співбратів відчували серйозні наслідки для здоров’я, викликані через Covid. посеред переживань і непевності продовжувалась душпастирська праця, систематична підтримка бідних – духовна та матеріальна – і також шляхом здійснення численних місіонерських ініціатив. Одним із найважливіших завдань було прийняття нової парафії в Рокитному на Волині, в місці, пов’язаному зі служінням Слуги Божого о.Людвіка Вродарчика OMI, а також постійна праця в медіа просторі, яка стала немаль необхідна в умовах пандемії. Важливим проектом облатів була продукція художнього фільму «Вірити», про гоніння та переслідування християн в Україні. Фільм зустрівся з чудовим прийняттям та зацікавленням глядачів по всій країні, навіть отримував нагороди під час кінофестивалів. Радістю минулих років було встановлення Санктуаріїв на двох місцях облатського служіння – св. Йосифа в Гнівані та Матері Божої в Тиврові, де є також важливий для всієї країни Меморіал мучеників за віру в Україні. Пожежа органу в храмі св. Миколая в Києві, який багато років використовується як концертний зал, відновила дискусію про очікуване, через спільноту парафіяльну повернення  храму для виняткового сакрального призначення, для якої його збудували 100 років тому. Знову з’явилася надія на те, що ці очікування зустрінуться із всестороннім розумінням та позитивним для католиків рішенням відповідальних за це осіб.

О 12:00 у парафіяльному храмі в Обухові розпочалася Євхаристія, яку очолив отець провінціал Павло Зайонц ОМІ. Під час проповіді він також висловив слова подяки отцю Павлу Вишковському ОМІ, який завершує своє 9-річне служіння настоятеля Делегатури. Турбота про таку різноманітну місіонерську спільноту є великою відповідальністю, яку о. Павло майже десятиліття намагався служити віддано й завзято. У світлі слова Божого  отець провінційний настоятель з надією дивився на майбутнє Делегатури. Починаючи з сьогоднішнього дня служіння настоятеля о. Віталій Подолян ОМІ завжди буде оточений добротою своїх співбратів і необхідною підтримкою Польської Провінції, щоб вона могла плідно керувати облатською місією в Україні та Росії.

Прийняття посади настоятеля Делегатури о. Віталієм Подоляном ОМІ, відбулося під час спільного молебня о 15:30. Після того, як номінант склав визнання віри, о. Провінціал зачитав указ, яким о. Віталій був призначений вищим настоятелем. Всі бажали о. Віталію Божого благословення, дарів Святого Духа, опіки Божої Матері. Більше цього, того ж дня, за участю о. провінціала відбулася перша зустріч нової адміністрації Делегатури – настоятеля та радних, якими були: о. Павло Томис ОМІ, о. Павло Вишковський ОМІ, о. Христофор Бузіковський ОМІ.

Нехай Господь благословить новому настоятелю та новій адміністрації Делегатури, усім приналежним до неї облатом і людям, яким служать, нехай зміцнює на дорозі покликання семінаристів, новіціїв і постулантів, нехай обдаровує новими покликаннями!

Отець Павло Зайонц OMI – провінціал

Переклад фр. Сергій Колесник ОМІ