Промова о. Павла Вишковського ОМІ з нагоди 25 річниці Вищої Духовної Семінарії Пресвятого Серця Ісуса Христа у Ворзелі

розміщено в: Новини | 0

Дієцезіальна Духовна семінарія у Ворзелі і харизма Місіонерів Облатів Марії Непорочної

Від імені Місіонерів Облатів Марії Непорочної прагну щиро привітати Дієцезіальну Вищу Духовну Семінарію Пресвятого Серця Ісуса з 25-річчям її заснування. Ми дякуємо Богові за всі роки її функціонування, за вихователів і викладачів, а також за всіх священиків, які пройшли у ній людську, духовну, інтелектуальну та душпастирську формацію.      

Історія Вищої Духовної Семінарії у Ворзелі від початків пов’язана зі Згромадженням Місіонерів Облатів Марії Непорочної. Передусім для того, що Місіонери Облати впродовж цих років викладали в семінарії різні дисципліни, зокрема  пасторальну теологію: о. Яцек Пиль, прерішній Єпископ в Криму; місіологію – світлої пам’яті о. Андрій Мацькув та о. Войцех Клюй, літургіку – о. Вальдемар Мейка, а також я, кілька предметів, серед яких методика написання наукової праці. Варто теж згадати, що місце для розташування цього закладу допоміг знайти о. Кшиштоф Бородзєй, Місіонер Облат Марії Непорочної, перший настоятель парафії св. Миколая.

У 2008-2018 роках вивчали філософію у ворзельської семінарії 10 преновіціїв нашого Згромадження. Двоє з них вже стали священиками і вони тут присутні  – о. Антон Літвінов (2016) та о. Дорош Вадим (2018), а семінарист Mикола Заторський продовжує своє навчання у Вищій духовній семінарії Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Обрі у Польщі.

Особисто вважаю таку співпрацю дуже корисною і важливою, адже, з одного боку, Облати Місіонери могли ділитися своїми знаннями і досвідом з молодим поколінням майбутніх священиків, а з іншого – наші вихованці могли перебувати в доволі інтернаціональному оточенні, адже тут навчаються також семінаристи місійної семінарії Redemptoris Mater та зі Згромадження святого Вікентія де Поль. Такий досвід дуже важливий для формування місіонерського покликання, вписаного в харизму Згромадження Місіонерів Облатів. Водночас це була добра нагода для нових знайомств і пізнання релігійного життя в Київсько-житомирській дієцезії, щоб згодом, вже після закінчення формації у Польщі і отриманих свячень, повернутися у знайоме середовище, до спільноти священиків, з якими колись навчалися, і плідно служити вірним на українській землі.

Кожна людина на землі отримує якусь місію, винятково відповідальною місією є служіння Божому народові, Божій Церкві. Тому бажаю, щоб кожен зокрема, а водночас вся Ворзельська семінарія, по-особливому присвячена Пресвятому Серцю Ісуса мала якнайбільше покликань, та формувала справедливих, добрих і мудрих священиків, священиків по Божому Серцю, які підуть у світ і проголошуватимуть словом і ділом Євангеліє, щоб усі люди, яких вони зустрінуть на своєму шляху, могли пізнати Ісуса, повірити в Нього і осягнути вічне щастя.

Фото: КМЦ