Римо-католицький єпископ Криму обходить сьогодні свої іменини

розміщено в: Новини | 0

З нагоди дня іменин єпископа Яцека Пиля ОМІ, хочемо привітати його та побажати потрібних благодатей у служінні вірним та, як умога більшій кількості людей вказати дорогу спасіння та допомогти зустрітися з живим Господом Ісусом Христом!

Єпископ Яцек Пиль ОМІ, який служить в Криму народився 17 серпня 1962 року в с. Гарволін (Польща). Після закінчення неповної середньої школи в 1977 році вступив до Нижчої Духовної Семінарії Місіонерів Облатів Непорочної Марії в с. Маковіце, що поблизу міста Іновроцлав. По чотирьох роках навчання розпочав новіціят при санктуарії Святого Хреста. Після складання перших чернечих обітів у Згромадженні Місіонерів Облатів Непорочної Марії від 1982 до 1988 року навчався у Вищій Духовній Семінарії Згромадження ОМІ в Обрі неподалік Вольштина. Отримавши священицькі свячення 1988 року, о. Яцек протягом одного року був помічником настоятеля новіціїв при санктуарії Святого Хреста. У 1989 році на запрошення тодішнього настоятеля парафії св. Анни в місті Бар на Поділлі, а нинішнього єпископа Одесько-Сімферопольської дієцезії Броніслава Бернацького о. Пиль ОМІ прибув до України та допомагав у душпастирській праці спочатку в парафії міста Бар, а згодом – у місті Жмеринка. З 1991 року зусиллями о. Яцека розпочалася відбудова знищеного храму св. Йосифа в смт. Гнівань Вінницької області, який уже піднесиний до титулу Санктуарію святого Йосифа. У 1997 році в Україні постала Делегатура Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної, а о. Яцек Пиль ОМІ був призначений її першим настоятелем. Він очолював Делегатуру впродовж трьох каденцій, до 2006 року. За часи служіння о. Яцека Пиля ОМІ настоятелем Делегатури було засновано чернечі доми Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної в наступних містах: Чернігові, Обухові, Полтаві, Кривому Розі, Євпаторії та Славутичі. При цих домах було відкрито парафії Римо-Католицької Церкви та філіальні парафії, а також побудовано нові храми, засновником і будівничим більшості з яких був сам о. Яцек. Крім цього, місіонери-облати на той час уже служили в парафіях св. Миколая в Києві та св. Йосифа у Гнівані. Від 2006 року о. Яцек був настоятелем Північного дистрикту Делегатури та настоятелем парафій у містах Чернігові, Щорсі та Прилуках. У цьому часі він також збудував храм святих апостолів Петра і Павла в місті Ніжин. У вересні 2012 року о. Яцека було призначено настоятелем монастиря та настоятелем парафії св. Михаїла Архангела в смт Тиврові Вінницької області, де нині триває відбудова знищеного храму (санктуарію Тиврівської Богородиці), а уже у цьому році в другий всеукраїнський день вспомину мучеників за віру ХХ століття в Україні, 5 вересня буде відновлення гідності цієї святині. Тобто знову отримає титул Санктуарію Матері Божої Тиврівської. 5 січня 2013 році в Одеському Кафедральному храмі був рукоположеним до єписькопського сану. В даний момент є адміністратором в Криму з центром у Семфирополі.

Ще раз бажаємо Отцю єпископу потрібних благодатей та опіки Матері Божої. Обіцяємо також сьогодні в наших облатських спільнотах пам’ятати на молитві.

Джерело: КМЦ