Молебень святого Євгена де Мазенода ОМІ до Ісусового Серця

розміщено в: Новини | 0

Ми не маємо жодного документу, який говорить про те, як в дитинстві Євген був введений в молебень до Найсвятішого Серця Ісуса. Однак ми знаємо, що під впливом Дона Бартолло Дзінеллі у Венеції цей молебень займає важливе місце в його житті. На тему побожних практик, які запропонував йому духовний учитель, читаємо такі слова: „Я буду поєднував моє слабке прославлення з прославленням Найсвятішого Серця Ісуса і Марії, Ангелів і Святих… З пошаною буду цілувати свій хрест в місці Рани Серця”

В семінарії Святого Сульпіція, під впливом французької школи духовності, його молебень до Ісусового Серця поглиблюється. П’єр де Беруль кладе натиск на те, що називається „внутрішністю” Ісуса, тобто на найглибшу поставу і почуття Христа. Євген де Мазенод навчився отже проникати в самі надра тайн Ісуса, щоб в Його Серці шукати цілого інтимного життя Бога, який став людиною.

В 1819 році в Ексі в костелі облатів, який називався „костелом місій”, було створене Об’єднання Найсвятішого Серця Ісуса ( Історичний кодекс дому в Ексі, s. 25). В 1882 році отець де Мазенод публікує брошуру під назвою Exercice à l’honneur du Sacré-Coeur qui se fait par les agrégés tous les premiers vendredis de chaque mois dans l’église du Sacré-Coeur, dite de la Mission, à Aix (Практики на честь Серця Ісуса, які відправляють члени товариства в кожну першу п’ятницю місяця в костелі Ісусового Серця, який називають костелом місій, в Екс). Кожного року також в каплиці облатів святкували Свято Ісусового Серця. Була тоді урочиста сума і процесія, яка йшла алеєю аж до місійного хреста. Після виїзду отця де Мазенода до Марсилії облати зберегли цей звичай.

Отець де Мазенод, хоч в листах небагато говорить про це, дав облатам приклад глибокого молебня до Ісусового Серця, про що свідчать ці слова отця Жерарда: „Я дізнався, що Ваша Величність серйозно захворів. […] Зі збудуванням згадуємо Твій, Отче, великий молебень до Найсвятішого Ісусового Серця. Будемо звертатися до цього Найсвятішого Серця з найвищою довірою” (Лист о. Йосифа Жерарда до єпископа де Мазенода від 12 квітня 1861 р.)