Дев’ятниця до Св. Євгена Де Мазенода – 3 день – Нести убогим Добру Новину

розміщено в: Новини | 0

НЕСТИ ВБОГИМ ДОБРУ НОВИНУ

            Вбогість має різні форми.

Є багато вбогих в матеріальному розумінні: вони страждають від голоду, спраги, холоду, хвороб, їм бракує даху над головою, вони не мають роботи…

Є вбогі в духовному значенні: ті, для яких усе вимірюється грішми, добробутом, зв’язками, впливом….

Голодна і спрагла та людина, душа якої “неспокійна є, доки не спочине в Бозі”;

            Вбогі духом всі ті люди – мільйони людей на землі, які не можуть відповісти на пекуче питання про сенс свого життя.

Будь-яка форма вбогості може нас віддалити від Бога, але може також і наблизити нас до Нього. Все залежить від того, чи в своєму житті вбога людина зустріне когось, хто зуміє їй допомогти.

               Євген де Мазенод був зворушений релігійним незнанням і моральною байдужістю людей в селах і у містах. Підгрунтям такої реакції була не лише його вроджена вразливість. На це, перш за все, вплинула його зустріч з Ісусом Христом у Велику П’ятницю. Того дня розіп’ятий Ісус показав йому, що “Бог не погордував убогістю, а сам став убогим і вмер на хресті смертю невільника заради нашого спасіння”.

            Досвідчення любові Бога у Розіп’ятому відкрило йому водночас гідність вбогих. Якщо вже Бог так полюбив нас, вбогих, то і ми мусимо любити один одного. На цьому будується також гасло, яке заповів своїм облатам: “Вбогим проголошувати Євангеліє послав мене Господь”. Він хотів, як Ісус, його Вчитель, допомагати “вбогим і  нужденним” – як це постійно повторюється в його листах – допомагати у будь-який можливий спосіб.

Молитва

Отче наш, Радуйся Маріє, Слава Отцю.

– Господи, ми залишимося короткозорими, поки не виблагаємо в Тебе цього дару – дивитися з вірою на нашу дійсність;

Наші благі прагнення залишаться безплідними, поки не наважимося довіритися Тобі вповні.

Глухими будуть наші вуха до крику вбогих, якщо не навчимося в їхньому воланні розпізнавати Твій голос; пустими залишаться наші слова, поки наше серце не сповниться Твоїм Словом.

Тому просимо Тебе, проникни наші очі, руки, вуха і уста Своєю присутністю, щоб ми могли давати життя іншим – через Тебе! Амінь.

  • Святий Євгене,

Ти походив з заможного дому, але Бог вчинив так, що ти з любові став убогим:

Випроси для нас (для мене, Церкви, місіонерів…) сили, аби ми вміли допомагати тим, які потребують нашої допомоги, тим, про яких ніхто не турбується. Амінь.

______________________________

Молитву можна розширити:

– роздумами над текстами: Лк 4, 16-21; або Мт 25, 31-46; або Флп 2, 5-11;

– помолившись ІІІ радісну таємницю Розарію: “Котрого Ти,  Діво, в Вифлеємі породила”;

– через чуйне ставлення до особливих потреб когось зі свого оточення впродовж завтрашнього дня.