Біритуалісти – о. Ян Ястшембський ОМІ – Місіонер українців в Кодню, Заболоті…

розміщено в: Новини | 0
о. Ян Ястшембский ОМІ

о. Ян Ястшембський ОМІ народився 16 грудня 1910 році у Польщі недалеко від місцевості Нагловіце. Навчався в Люблінцю в облатській школі. 14 серпня 1931 року вступив до Місіонерів Облатів Марії Непорочної і розпочав свій річний новіціят у Марковіцах. Після складення перших монаших обітів 15 серпня 1932 року розпочав навчання філософії у Кробі, а за два роки богослов’я в Обрі де і склав вічні монаші обіти 15 серпня 1935 року. Рукоположений до священницького сану був 27 червня 1937 року у Вищій Духовній семінарії в Обрі.

о. Ян Ястшембский ОМІ

По закінченню семінарії був направлений до Кодня з призначенням служіння в східному обряді – Візантійско-слов’янському. У червні 1938 року був призначений на адміністратора в місцевості Заболотя для служіння у східному обряді. Натомість у 1940 році був номінований на настоятеля в Костомлотах. В призначених парафіях в переважній більшості проголошував Євангеліє українцям. Для того, щоб добре зрозуміти літургію східного обряду на протязі декількох місяців перебував у монастирі Василян в місцевості Торокани. Натомість в 1941 році був арештований.

Потім наступна відома дата це 1945 рік після ІІ Світової Війни був направлений до монастиря на Святий Хрест де сьогодні маємо наш новіціят. Там був місіонером нородним, проголосив біля 545 серій реколекцій та місій парафіяльних. З різними перервами пербував на Святому Хресті 21 рік. Був ревним місіонером і закінчив своє життя в Лодзі,  29 листопада 1990 році. Помер від раку легень. Похований в Гротніках. Мав тоді 79 років, 68 років монашого життя та 63 років священницького служіння.

Дякуємо Богові за все добро, яке зробив руками цього місіонера. Чекаємо на наступну історію облата бірітуаліста. Далі буде…

Джерело: Józef Niesłony, Słownik biograficzny Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej Prowincji Polskiej 1923-2016, Poznan 2016 r.

Залишити відповідь