В Україні вперше надано титул «Почесного Облата» – отримала його пані Софія Краєвська

розміщено в: Новини | 0

Сьогодні велика радість для усієї облатської родини. В Україні перша особа стає Почесним Облатом. Почесний Облат може користатися з усіх духових привілеїв нашого Згромадження, цей титул надається особі, світській та духові, яка в особливий спосіб єднає своє життя з нашою харизмою. Надає цей титул наш настоятель генеральний. На урочистість прибули облати з різних частин України, щоб узяти участь у цій радісній події. Очолив Євхаристію та виголосив проповідь до нас єпископ Радослав Змітровіч ОМІ, який є також місіонером облатом. У своїй проповіді він згадував початок «союзу» Місіонерів Облатів Марії Непорочної з тиврівською парафією. Звернув увагу на роль пані Софії у служіні цій Божій справі. Також підкреслив про Великі діла бога, які він чинить через нас конкретних людей. Варто також сказати кілька слів про пані С. Краєвську.

Краєвська Софія народилася 1 січня 1942 року в місцевості Курники, Тиврівського р-ну, Вінницької обл. Батьками Софії були: Теларчук Бальтазар і Стефанія. Батько працював у магазині, а мати листоношою на почті. Має одну сестру Розалію, яка проживає у Білорусі.

Закінчила 4-ри класи початкової школи та пішла працювати на фабрику переробки овочів, щоб допомогти батькам в утримані родини. Маючи 17 років пішла працювати державного дитячого Будинку у Тиврові. Спочатку працювала, як прибиральниця, потім на кухні – поваром. Загалом пропрацювала там 1959-1968рр. У 1964 році вийшла заміж за Зугмунта Краєвського, який був столяром. Проживши 11 років чоловік помер через хворобу серця. Виховала двоє синів і в даний момент проживає із старшим сином.

З 1968 року по 1996 рік працювала поваром у тиврівському дитячому садочку. Від 1997 року є на пенсії.

Софія Краєвська була активною католичкою. Від 1992 року відповідала за декілька приміщень тиврівського храму, з яких дозволила місцева влада, користуватися вірним для релігійних потреб. Також у тому часі відповідала за літургічні шати та начиня, потрібні до літургії. Була організатором на початковому етапі, прибирань та ремонту майже знищених приміщень. Також шукала священника для катихізації та таїнств.

З приходом Місіонерів Облатів Марії Непорочної до тиврівської святині Софія Краєвська була першою кухаркою в нашій монашій спільноті. Та не тільки вона постійно дбала про те, щоб допомогти місіонерам на різний спосіб: допомагаючи в організовані з’їзді дітей та молоді чи служінні хворим у парафії та в пансіонаті для осіб похилого віку. Пізнаючи харизму нашого засновника св. Євгена де Мазенода, пані Софія захопилася місійністю та марійністю нашого Згромадження і розпочала жити харизмою служіння убогим та власної самопожертви, нераз на протязі усього дня відвідувала з місіонерами хворих чи допомагала в інших служіннях при монастирі. Вона є активною християнкою, яка очолює молитви, як в храмі так і в інших місцях залежно від потреби. Кожного дня центром її життя є Євхаристія. Належить також до спільноти Друзів Місіонерів Облатів Марії Непорочної (Друзі Місій) в Україні, а саме є аніматором Друзів Місій у тиврівській парфії – Архангела Михайла. Від самого початку співпраці із місіонерами облатами і до сьогодні ділить з нами харизму служіння убогим.

Дякуємо Богові, що Краєвська Софія сьогодні в урочистий спосіб при стількох свідках стала «Почесним Облатом» нашого Згромадження, ділячи з нами не лише обов’язки, але і привілеї, які з цього випливають. Святий Євгене де Мазенод молись за нас.