Єпископські свячення о. Павла Гончарука у Харкові та перші думки нововисвяченого єпископа.

розміщено в: Новини | 0
Трансляція Святої Меси з уділенням єпископських свячень о. Павлу Гончаруку, Харків

Трансляція Святої Меси з уділенням єпископських свячень о. Павлу Гончаруку в катедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії у ХарковіТрансляцію можна дивитися також на сторінці телеканалу http://ewtn.org.ua/live/ та на каналі EWTN в кабельних мережах міст: http://ewtn.org.ua/ewtn-po-ukrayini/Дорогі Друзі, просимо про підтримку Телебачення Віковічного Слова Вашими молитвами та пожертвами. Пожертви можна надсилати на Картку Приватбанку 5168 7551 0083 2548 (о. Панченко С.М.)Нехай Бог щедро благословить Вам!ОСОБЛИВОСТІ ОБРЯДУ ЄПИСКОПСЬКИХ СВЯЧЕНЬ:http://kmc.media/2020/02/14/osoblyvosti-obryadu-yepyskopskykh-svyachen.html

Опубліковано EWTN Україна Пʼятниця, 14 лютого 2020 р.

Пропонуємо Вашій увазі трансляцію свячень о. Павла Гончарука. Свячення відбуваються катедральний собор Успіння Пресвятої Діви Марії у Харкові. Джерело:EWTN Україна

Літургійне життя Церкви сповнене багатою символікою. Не є виключенням також інші важливі моменти. Наприклад, сьогодні, актуальною темою є обряд єпископських свячень, які матимуть місце у харківській катедрі. Придивімося до деяких особливостей обряду.Під час важливих моментів Церква особливим чином закликає Святого Духа. Тому невід`ємною складовою єпископських свячень і добрим початком є спів гімну “О, Дух-Творець, зійди на нас”.

Черговим елементом обряду рукоположення єпископа є представлення електа. Тому, зазвичай, на початку обряду електа супроводжують у процесії, а потім сидять поруч два пресвітера, яких обирає сам елект, і які потім представлятимуть пресвітера, що має бути возведений у єпископський сан, головному служителю свячень.

Після цього наступає момент читання номінації Апостольського Престолу, що підтверджує факт призначення.

Після гомілії елект складає обітниці: виконувати аж до смерті “довірене священнослужіння”, вірно і невпинно проповідувати Євангеліє, берегти чистим і непорушним скарб Апостольської віри, будувати Тіло Христа – Його Церкву в єдності з єпископським станом і під владою Наступника святого апостола Петра, піклуватись як люблячий отець про святий Божий народ, бути доступним для убогих, мандруючих та всіх потребуючих, шукати заблукалих овець та неустанно молити Всемогутнього Бога за люд та бездоганно виконувати священнослужіння верховного священства.

Під час Літанії до всіх святих єпископ-елект лежить перед вівтарем долілиць на знак особливого приниження перед Богом та глибокої молитви.

Під час молитви висвячення є такий момент, коли два диякона тримають над головою електа відкриту книгу Євангелія. Це символічно нагадує відкриті небеса, Святого Духа і зіслання повноти благодатей на консекрованого, обов`язок єпископа проголошувати Боже Слово.

У відповідний момент, після Молитви Висвячення, головний служитель помазує голову ново висвяченого єпископа миром, “аби Бог оросив його єлеєм містичного помазання, і духовним благословенням вчинив плодотворним його служіння”. Вручає книгу Євангелія, аби нововисвячений єпископ проповідував “Боже Слово з усією терпеливістю і вченням”. Одягає перстень – знак вірності та пригадування завдання бездоганно оберігати Божу Обручницю – святу Церкву. Вручає митру, аби яснів у єпископі блиск святості, щоб коли з`явиться Верховний Пастир, він удостоївся одержати нев’янучий вінець слави. Вручає пасторал – знак пастирського священнослужіння.

Після цього нововисвячений єпископ, якщо він є ординарієм, займає місце головного служителя, на престолі. 

Після цього нововисвячений єпископ отримує поцілунок миру від інших єпископів як знак прийняття до їхнього грона. 

Вийнятковим є також те, що на завершення Святої Меси під час співу гімну “Вихваляєм Тебе, Боже” нововисвячений єпископ у супроводі двох єпископів, які брали участь у Рукоположенні, йде через храм і всіх благословляє.

Павло Гончарук епископ-ординарій Харківсько-запорізької дієцезії про дієцезію та свої перші крокі служіння для неї

Павло Гончарук,єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії,про дієцезію та свої перші кроки служіння для неї

Опубліковано EWTN Україна Пʼятниця, 14 лютого 2020 р.

Джерело: КМЦ

Залишити відповідь