Парафія св. Миколая м. Київ: історія і сьогодні.

розміщено в: Новини | 0

Слава Ісусу Христу! Пропонуємо сьогодні подивитися ще на одну парафію де служать Місіонери Облати Марії Непорочної – парафія св. Миколая в Києві.

Історія. Початком фундаменту парафіяльного храму можемо вважати приїзд у 1886 році імператора Микола ІІ, який  після коронації прибув до Києва. Католицька громада з міста звернулася до імператора з проханням про будівництво святині оскільки уже існуючи католицький собор Святого Олександра, збудований в 1842 році, не міг розмістити всіх вірних в часі богослужіння. (Римо-католиків в кінці ХІХ ст в Києві було біля 33000 вірних).

Врешті після діалогу і прохань вірних у 1887 році було дано дозвіл на будівництво храму. Храм почали будувати за проектуванням відомого архітектора Владислава Городецького.

Варто зазначити, що на заклад наріжного каменю, майбутньої святині прибули священники та вірні із усієї України. Храм почали будувати дякуючи збірці коштів серед вірних  та деяких віруючих меценатів. Всього було зібрано біля 510 тис. рублів. У 1909 році будівництво було закінчено. 6 грудня стіни храму були освячені. Парафія отримала назву святого Миколая. Проблеми розпочалися в часі війни з більшовиками, особливо після другого взяття Києва почалося переслідування всіх конфесій включно з римсько-католицькою. Священників і вірних арештовували, а уже через кілька років після арешту настоятеля парафії у 1938 році храм офіційно був зачинений. Спочатку був склад а у  1943 р. костел св. Миколая був частково зруйнований артилерійським обстрілом. Після війни будівлю було відновлено – у ній розмістився архів. Після відновлення і реставрації зникли оригінальні вітражі храму. Від 1979 року храм переобладнали і почали використовувати, як концертний зал.

У 1991 році костел було внесено до переліку культових споруд, які не підлягають поверненню. Проте до сьогодні споруду ще не повернено парафіянам.

З 1992 року святинею опікуються Місіонери Облати Марії Непорочної, де довгий час мусять ділити її із домом органої музики.

У 2001 році святиню відвідав папа Римський Йоан Павло ІІ, який був з офіційним візитом в Україні.

В часі повномаштабної війни з росією місіонери облати почали організовувати гуманітарну допомогу і допомагати населенню, яке залишилося в столиці. Храм також разом із ченцями, які там служать відкритий на допомогу військовим. В чернечій спільноті сьогодні служить 5 місіонерів облатів. Настоятелем монашої спільноти та парафії св. Миколая є о. Павло Вишковський ОМІ. Разом з ним в спільноті є о. Олександр Зелінський ОМІ, який є директором католицького телебачення Віковічного Слова, о. Давид Омєтінський ОМІ, який є парафіяльним вікарієм та відповідає за господарчу частину і добробут спільноти. Також два священники, які розпочали своє служіння в Україні уже в часі війни: о. Андрій Гавліч ОМІ, який служив, як місіонер в Іспанії і з початку російсько-української війни прибув до Батьківщини він займається формуванням молоді та служить військовим, як капелан ХСП і о. Лукаш Орловський ОМІ, який одночасно є наймолодшим облатом в Україні і маючи вибір сам попросив настоятелів, після рукоположення до священицького сану служити в воюючій країні. Отець допомагає в парафії та має різні завдання в католицькому телебачені.

О. Вадим Дорош ОМІ