Все почалося з двох бочок…

розміщено в: Новини | 0

«Монастирський проект»…

Життя святого Євгена не було типовим. Часто бував невигідним для інших, оскільки порушував існуючі моделі. Починаючи з хвилювань єпископа Екса, який боявся молодого священика, знаючи його вірність Святішому Отцю та опозицію до правління Наполеона, які були йому притаманні вже у семінарії. Він не прорахувався – Євгеній не просив про парафію чи вікаріат. Порушивши шаблони, він почав працювати з молоддю та в’язнями. Цитуючи Папу Франциска, можна сказати, що де Мазенод не мав одної лише місії, а усе його життя було для нього як місія.

Отець Євген де Мазенод ОМІ

Надзвичайний темперамент і рідкісна інтуїція

«Від батьківщини Євген де Мазенод успадкував гарячу кров, жвавість розуму й характеру, багатство уяви, легкість і прямоту слова, чутливість гарячого серця, живу віру й рідкісну інтуїцію», — писав про Засновника Еме Рош (Aimé Roche) ОМІ.

Рідкісна інтуїція… Мабуть, тому він у багатьох моментах життя плив «проти течії». Починаючи зі стилю життя в семінарії св. Сульпіція в Парижі, де він жив як справжній анахорет – навіть невідповідно до свого походження. Його келя мала слабке ліжко, стіл і три стільці, і він постив 120 днів на рік. Він хотів жити Євангелієм – не трохи, а цілком. Був висвячений на священика єпископом Ам’єнським, тому що не хотів отримати священство через служіння ієрарха, призначеного Наполеоном. Священство молодого аристократа тоді було на вустах у жителів Екса. Вони не прогадали… Коли він виголосив свою першу проповідь провансальською мовою – мовою бідних і відсторонених – вони швидко зрозуміли, що цей молодий священик ще не раз їх здивує.

Проект “Монастир”

Молодіжне товариство, засноване Євгеном, налічує 300 членів. Молодь охоче долучається до євангелізаційної праці, але передусім має за мету особисту працю над собою – вірність недільним католицьким практикам, молитва розарієм раз на тиждень, сповідь кожні два тижні – це лише частина пунктів асоціації. Саме молодь допоможе відбудувати зруйнований костел на тодішній вулиці Кур Мірабо, де в сусідньому монастирі почнеться історія облатів.

Зал засновання нашого згромадження

Тим часом Євген проповідує в навколишніх селах. Він усе більше втомлюється і боїться за себе. Все частіше він думає про внутрішнє життя, як про чернече життя. Однак він не хоче замкнутися в стінах, він хоче, щоб його апостольство дихало двома легенями: спогляданням і місіонерством. Таким чином, разом зі своїми першими супутниками вони купують частину монастиря в Ексі, де вони будуть жити – це початок місіонерів облатів. Ось як він згадує цю подію в листі від 24 січня 1831 року:

Завтра я відзначаю річницю того дня, коли шістнадцять років тому я покинув рідний дім, щоб піти на місію. Отець Темп’є зробив це кілька днів тому. Наша обитель не була такою величною, як замок у Білленсі, і порівняно з вашими нестатками наше становище було набагато гіршим. Моє незручне ліжко поставили у вузькому коридорі, що веде до бібліотеки, яка тоді була великою кімнатою, що слугувала спальнею для о. Темп’є та ще одного, але його ім’я серед нас навіть не згадується; це також була наш спільний зал. У нас була лише одна лампа для всього освітлення, і коли ми лягали спати, ми ставили її на порозі, щоб усі могли нею користуватися. Стіл, який прикрашав нашу трапезну, складався з дощок, поставлених одна біля одної на двох старих бочках. З тих пір, як склали обіт вбогості, ми ніколи не мали щастя переживати це так сильно.

Ми не могли собі уявити, що це було прелюдією до досягнення стану досконалості, коли ми жили таким менш ніж ідеальним способом. Я недаремно вважаю, що ця вбогість була навмисною, бо щоб покінчити з нею, достатньо було б принести необхідні речі від матері; з цього ми зробили висновок, що з цього моменту добрий Бог скеровує нас до євангельських рад, які мали стати основою наших чернечих обітів у майбутньому, хоча ми тоді про це не думали. Застосовуючи ці ради, ми пізнали їхню ціну. Запевняю вас, що ми весь час раділи; більше того: цей новий стиль життя – величезний контраст із тим, що ми залишили позаду – часто змушував нас сміятися над ним від усього серця. Цей приємний спогад я завдячую святій річниці першого дня нашого спільного життя. Який я був би щасливий, якби міг продовжити це разом з вами!

Отець Ненрик Тамп’є ОМІ

Облацька вбогість

Євген до кінця життя залишився вірним відомим бочкам. Будучи єпископом Марселя, він також жив скромно, навіть бідно. Він продовжував ламати шаблони та усталені звички. Це означало, що у французькому єпископаті саме до де Мазенода найчастіше зверталися за порадою. Можна сказати, що Євген завжди відштовхував усе, що заважало йому виконувати апостольську працю. Тому це не вбогість заради вбогості. Це скоріш за все чутливість серця бути більш прив’язаним до Євангелія, ніж до інших речей. І так має бути в нашому житті – думаю, не тільки як облатів. Цитуючи класика: «Ми проповідуємо Євангеліє, щоб мати – чи маємо, щоби євангелізувати?»