Лист до Папи Франциска у справі Храму св. Миколая в Києві

розміщено в: Новини | 0

Настоятель парафії отець Павло Вишковський ОМІ, у цій критичній ситуації, написав лист до Святішого Отця, де представив ситуацію навколо костелу та висловив прохання втрутитись у вирішення проблеми.

«Святіший Отче Франциску,

від імені парафії св. Миколая міста Києва – столиці багатостраждальної України, виснаженої 130 днями війни, про яку Ви згадуєте майже у кожній своїй промові, звертаюся з проханням посприяти в поверненні парафіяльної святині її законним власникам – римсько-католицькій парафії св. Миколая.

Наш костел віряни Римсько-Католицької Церкви вибудували власним коштом на початку ХХ ст. і освятили у 1909 році. Але 1938 року більшовики жорстоко вбили останнього священника, храм по-варварськи розграбували, а парафіян репресували. У костелі спершу влаштували склад та архів, а у 1980-х роках перетворили на органний зал, встановивши на місці головного вівтаря орган.

Наприкінці розпаду Радянського Союзу, коли припинилися переслідування Церкви, парафіяни багато раз зверталися до влади з проханням виправлення помилок комуністичного минулого й повернення храму релігійній громаді. Тільки у 1992 році, вже за незалежної України, ми отримали дозвіл звершувати у верхньому храмі Євхаристію, щоправда лише щонеділі.

Усі президенти України обіцяли компенсувати шкоду заподіяну злочинним комуністичним режимом і повернути костел св. Миколая вірянам. Один із них, Леонід Кучма, у 2001 році безпосередньо дав таку обіцянку Папі Римському Йоану Павлу ІІ.

Команда чинного президента Володимира Зеленського теж обіцяла відновити історичну справедливість і повернути відібраний більшовиками костел. Влада, взяла на себе зобов’язання повернення святині релігійній спільноті не пізніше 1 червня 2022 року. Офіційне викладення цього зобов’язання було, в підписаному 7 місяців перед тим Меморандумі від листопада 2021 року. А також була узгоджена «дорожня карта» передачі та графік відповідних дій з боку влади. На жаль, до сьогодні нічого із зобов’язань влади не було зроблено, і це при тому, що влада, маючи більшість у парламенті, зобов’язалася підготувати всі законодавчі зміни для юридичного оформлення передачі костелу у постійне користування парафії згідно Меморандуму. Звісно, можливості влади, яка керує в час війни дещо сповільнені, але руйнування костелу св. Миколая, нажаль не сповільнилось, а навпаки – після пожежі пришвидшилось, тому дані оставини вимагають рішучих дій з боку влади для оформлення передачі костелу. Це дасть можливість християнській спільноті безпосередньо включитись в порятунок своєї святині, а також пам’ятки культури для всього суспільства. Інакше втратять всі.

Як душпастирі ми усвідомлюємо, що насамперед маємо дбати про живу спільноту Церкви, про людей, що і робимо у цей нелегкий час війни. Постійно намагаємося бути з людьми і для людей, не зважаючи на те, до якої конфесії вони належать і чи взагалі вшановують Бога. Ми виходимо назустріч усім людям, які до нас звертаються, надаючи духовну і матеріальну допомогу. Парафія, зокрема, відправила понад 300 тонн гуманітарної допомоги у найбільш постраждалі від війни міста і села України, і водночас уже тридцятий рік оббиваємо пороги владних кабінетів, вмовляючи чиновників повернути костел, щоб розпочати реставрацію та порятунок обгорілої і знищеної безгосподарністю святині.

Тридцять років держава всіляко перешкоджає вірянам самостійно піклуватися про храм св. Миколая. Впродовж тридцяти років чиновники ігнорують Закон про свободу совісті, зволікають з реституцією церковного майна. Держава продовжує протиправно володіти Божими святинями, монастирями та іншими будівлями, використовуючи їх як концертні зали, планетарії, кінотеатри тощо. Тридцять років триває правовий нігілізм, маніпуляції, обман, зловживання, а кошти платників податків витрачаються на ілюзорне утримання Миколаївського костелу, від якого він усе більше перетворюється на руїну і попелище. Тридцять років концертів на вівтарі…

Ми звертаємося до Вас, Святіший Отче, з проханням відвідати наш костел, а також заступитись за нас перед Президентом України від якого найбільше залежить це історичне і законне рішення – повернення храму св. Миколая парафії. Віряни з різних кутків світу не припиняють молитися за повернення костелу св. Миколая та українську владу, щоб вона врешті-решт дотрималася свого слова і передала храм релігійній громаді».

Нагадуємо, Папа Франциск в одному з інтерв’ю підтвердив своє бажання відвідати Україну.

Джерело: КМЦ