Служіння убогим у часі карантину

розміщено в: Новини | 0

У цей важкий час для нашої країни коли з однієї сторони на сході йде російсько-українська війна, а в усій державі введено надзвичайну ситуацію та карантин через вірус Covid-19, потреба служіння бездомним у столиці тільки збільшилася. За згодою державних служб та при дотриманні відповідних карантинних та санітарних норм група людей відчайдушно намагається служити найбільш відкинутій верстві населення. Одним з активніших є брат Себастьян Янковський ОМІ, який щоденно посвячує свій час для бездомних не лише даючи їм їжу, але і тепле слово та все своє серце.

Брат Себастьян належить до згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Україні. Практично від початку свого служіння в Україні почав служити найбільш убогим. Як сам розповідає, що спочатку він почав сам робити бутерброди і роздавати їх на залізничному вокзалі, згодом почали йому допомагати інші безхатьки роздавати їжу. Спочатку кількість, яку годували була 20 осіб. Дуже швидко до цієї доброї справи доєдналася молодь з облатської парафії Св. Миколая у Києві. Поступово кількість волонтерів та потребуючих збільшувалася. Справа натомість почала набирати конкретного характеру. Сьогодні це уже організована допомога бездомним під егідою Caritas-Spes в Україні за благословенням єпископа. Варто додати, що не лише хлібом і речами матеріальними домагається безхатькам. Брат Себастьян не одноразово був співорганізатором святкових обідів на Різдво, реколекцій. Деяким бездомним також допомогли через реабілітацію повернутися до нормального ритму життя.

Крім Києва є також «Дім Милосердя відкритий у м. Обухові при монастирі Місіонерів Облатів Марії Непорочної. У тому домі щоденно потребуючі люди можуть почути коротку проповідь, помолитися та пообідати. Також, є там можливість прийняти душ та переночувати.

Повертаючись до брата Себастьяна то якось його запитав навіщо він усе це робить? На своє запитання отримав відповідь: «Коли служу убогим завжди пригадую слова з Євангеліє від Матвія, тобто, що коли даю їм їсти то служу самому Богові. Більше того я переконаний, що усі вони потім в своїй молитві заступаються за нами перед небесним Отцем. Саме тому ми розвиваємося та також твердо вірю, що коли помру то Ісус Христос стане переді мною в обличчі того брудного часто окаліченого бездомного і скаже це був Я».

В часі карантину в Києві служіння це виглядає так:

Кухня для бездомних щодня з пн – пт годує більше 100 бездомних. За тиждень це більше 350 літрів супу, це близько 700 порцій, 125 літрів чаю, 7 кг паштету, 10, 5 кг ковбаси, 150 батонів хліба та 15 пачок масла. А ще засоби індивідуального захисту для волонтерів, дезрозчини, маски, одноразовий посуд та засоби особистої гігієни для бездомних.

Тільки за минулий тиждень ми витратили понад 17 тис грн.

Зранку працівники кухні виїжджають до соціального центру, де миють термоси і всі контейнери. В цей час в монастирях готують свіжу їжу (тричі на тиждень готують сестри Місіонерки любові, а двічі – в монастирі Місіонерів Облатів Непорочної Марії). Брат Себастьян Янковський ОМІ та Ігор забирають їжу, наповнюють аптечки, запаси вживаних речей, забирають все необхідне, і десь близько 16 години заїжджають за волонтерами та їдуть до Костелу святого Олександра. Там з 17:30 до 21:30 годують бездомних.

Загалом від початку всіх процесів і до завозу волонтерів по домах проходить більше 12 годин. Тому від імені брата Себастьяна та тих, які віддано служать убогим звертаємося про допомогу. Нам дуже потрібні люди, які б могли підтримати «Кухню для бездомних» своїми силами або вміннями.

Якщо Ви можете приготувати смаколики і передати на точку годування, або мастити бутерброди на точці роздачі, або оплатити таксі для волонтерів – ми будемо дуже вдячні. Насправді допомога потрібна різна, записатись у волонтаріат роботи з бездомними можна, заповнивши гугл форму: https://docs.google.com/…/1FAIpQLScGxMUNMzC4v0DEcV…/viewform

Брат Себастьян разом із цілою командою «Карітас-Спес» дуже чекають на підмогу!

Особлива подяка за служіння в цей складний час Sebastian Jankowski Sebastian Jankowski Андрій Чміленко Zina Zabotina #lenapunda #igorjnkovskij♥️

#CaritasSpesUA #карітас_це_любов #стати_волонтером #допомогти_просто #кухня_для_бездомних

Джерело: Caritas-Spes

Опрацював: о. Вадим Дорош ОМІ