Біритуалісти – о. Ян Панек ОМІ – місіонер в Заболоті

розміщено в: Новини | 0
о. Ян Панек ОМІ

Продовжуючи серію про Місіонерів Облатів Марії Непорочної   , які служили в двох ритах хочу познайомити Вас із наступним місіонером – о. Яном Панек ОМІ.

Майбутній облат народився в Польщі недалеко місцевості Кротошин 20 травня 1912 року. Мав старшого брата, який нажаль помер в часі семінарійної формації у облатів та дві сестри монахині. 14 серпня 1931 р., вступив до нашого місійного Згромадження розпочавши новіціят в Марковіцах де також через рік склав перші монаші обіти. Натомість вічні обіти склав в Обрі у Вищій Духовній Семінарії місіонерів облатів. Уже в часі семінарії проявив себе, як той, якому подобається східна Літургія, цікавився Берестейскою унією та активно належав до Унійного кола в семінарії. Вивчав також кирилицю та російську мову. 27 червня 1937 року був рукоположений до священницького сану.

Кінець 1939 року, щоб уникнути німецького арешту, молодого місіонера переводять до Кодня. В часі ІІ Світової Війни отримав декрет служіння в Заболоті в візантійсько-слов’янському риті для місцевих українців, які увійшли до Нової Унії. В тому самому часі також був адміністратором двох парафій латинського обряду недалеко Білої Підляски. Навіть знаходив час, щоб підпільно викладати семінаристам філософію та богослов’я.

Парафія в Заболоті повстала майже на самому початку Нової Унії у 1926 році. Місцевість в більшості була заселена українцями, які сповідували православ’я. Незважаючи на це досить значна частина місцевих входила до Нової Унії лишаючись у своєму риті могли бути в єдності з Римом. Місіонери облати в тому часі були одним із Згромаджень, які розпочали служіння в новому риті західної Церкви. Між іншим служили в Кодні, допомагали в Костомлотах ( доречі і сьогодні є там о. Ярослав Кендзя ОMI, який служить, як біритуаліст. Належить до монашої сіпільноти в Кодню). Служили також на тереторії сучасної України та Білорусі. Для приготування семінаристів до служіння у східному обряді висилали на частину навчання до м. Дубне де знаходилася папська семінарія візантійсько-слов’янського риту. У тій семінарії в різний час навчалися декілька десятків молодих облатів. Семінарія в Дубні була закритою у 1939 році комуністичною владою, а багато майна було конфісковано.

О. Ян Панек ОМІ служив в Заболоті до 1947 року. Згідно із статистичними даними із візитацій можна побачити, що ще у 1947 році було понад 200 вірних. Ситуація нажаль змінювалася оскільки розпочалася операція: «Вісла», приналежність до католицької Церкви не рятувала, оскільки більшість осіб були українського походження то їх подібно, як православних депортували. Вирішення «українського питання» у східній Польщі знищив майже всі Неоунійні парафії.

Після закриття парафії о. Ян отримав послух спочатку до Варшави на навчання, а потім був вихователем та вчителем російської мови та біології в облатскій школі у Марковіцах. Внаслідок хвороби, його перенесли до Сєдлєц, а потім до Обри де 11 лютого 1981 року маючи 68 років він відійшов до Господа.

Похоронений був також в Обрі на облатському кладовищі.