Історія гніванського храму св. Йосифа

розміщено в: Новини | 0

В 1629 році Гнівань вперше згадується в песьменних джерелах. В 1776 році побудовано костел св. Матеуша у Ворошилівці. До цієї парафії належали села: Грижинці, Гнівань, Ільківка, Могилівка, Сутиски, Витава та інші.  В 1899 році католики Ворошилівської парафії звертаються до єпископа Луцько-Житомирської дієцезії з проханням про побудову нового костелу, на лівому березі ріки Буг, але не у Ворошилівці. І в 1903 році починається будівництво костелу у Гнівані. І вже в 1906 році відбулося освячення нового костелу під покровом св. Йосифа у Гнівані.

Комуністична влада в 1930 році знімає з костелу дзвони і передає їх на потреби електротехнічної промисловості. Потім скидають хрест з вежі костелу. А вже в 1935 році костел був повністю закритий, а приміщення храму переплановане і там був розміщенний гуртожиток пожежних курсантів. На переломі 1940-50 років приміщення стояло пусткою, дах наполовину відсутній. В 1958 році розпочинаються роботи по спорудженні ремонтно-підшипникового заводу в приміщенні костелу. В результаті чого костел втратив архітектурний вигляд, храм був розчленовано по висоті на чотири поверхи.

На початку дев’яностих років, а саме у 1988 році було зареєстровано Гніванську римсько-католицьку громаду. Розпочалась активна діяльність парафіян за повернення будівлі костелу. І вже в 1990 році керівництво підприємства звільняють четвертий поверх і віруючі можуть там в неділю і свята брати участь в Службі Божій. А 22 лютого 1992 року парафіальна громада отрумує державне рішення передання храму віруючим у Гнівані, а вже в червні розпочато реставрацію костелу Місіонерами Облатами Непорочної Діви Марії. 

12 серпня 1994 року був встановлений хрест на вежі костелу, а 24 грудня 1995 року вперше пролунали нові дзвони в костелі. Після закінчення реставрації костелу 14 вересня 1997 року відбулась реконсекрація храму єпископом Яном Ольшанським.

16 березня 2019 року декретом Єпископа ординарія Кам’янець-Подільської дієцезії Леона Дубравського, костьол урочисто проголошено Санктуарієм Святого Йосифа.

Пряма трансляція урочистої святкової Божої служби що до піднесення костелу Парафія Св. Йосифа М.Гнівань до рангу Санктуарій. Котра відбулась 16 березня 2019 року.

Опубліковано Viktor Purdyk Субота, 16 березня 2019 р.

Відео встановлення Санктуарію святого Йосифа