Відпустові урочистості у чужому храмі

розміщено в: Новини | 0

Опубліковано Парафія костелу св Миколая у Києві Субота, 7 грудня 2019 р.

Саме так можна окреслити святкування у храмі, який не належить спільноті вірян, яка його збудувала 110 років тому. Однак сьогодні, храм не лише повністю не належить спільноті, а й потребує ремонтних робіт.

У суботу, 7 грудня, київська парафія св. Миколая відзначала відпустову урочистість та 110-річницю освячення храму. Святкову Літургію очолив Апостольський нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, йому співслужили священники з інших київських парафій.

На відпуст також прибули представники місцевої влади, дипломатичного корпусу, керівництва Національного будинку органної та камерної музики, богопосвячені особи та віряни з інших київських парафій.

Настоятель отець Андрій Рак ОМІ підкреслив, що сьогоднішню Євхаристію жертвує за будівельників цього храму, добродіїв, служителів та парафіян. “Сьогоднішній день – це велика радість для нашої парафії, мені приємно, що нас так багато і маємо таких гостей”, – підкреслив у вітальному слові о. Андрій.

Опубліковано Парафія костелу св Миколая у Києві Субота, 7 грудня 2019 р.

Проповідь виголосив архієпископ Ґуджеротті. Він підкреслив, що храм є місцем, де об’являється Бог, це Його дім, це також дім Божого народу. Проповідник підкреслив, що цей неоготичний стиль, який обрали 110 років тому, на початку будівництва, допомагає ще більше вознести душу до Бога. “Таким чином, Україна отримала дар, споруду, яка має не лише значення як історична пам’ятка, але є домом спільноти. Домом, який спільнота побудувала для себе. На жаль, атеїстична ідеологія, яка прийшла потім, вважала релігію чимось, на зразок магії чи забобонів, що потрібно було знищити”, – зазначив нунцій. Він далі пригадав метод атеїстичної ідеології, який використовували в історії – знищення сакральних споруд або використання їх не за призначенням. “Я впевнений, що країна, яка відкрита на цінності свободи та духовні цінності, віднайде спосіб, щоб ця красива спільнота, що є власником свого дому, могла би відповідним чином користуватись тим, що вона побудувала”, – наголосив Ґуджеротті.

Крім того, архієпископ зазначив риси справжньої християнської спільноти, яка також потребує місця, де би вона могла зміцнюватись для кращого служіння суспільству. “Лише тоді, коли ми наповнені Богом, коли перебуваємо у святині, ми можемо бути взірцевими громадянами держави та прикладами солідарності та миру. Ми, віруючі, просимо лише про те, щоби ми мали право використовувати ті засоби, які дозволять нам краще впливати на середовище”, – підсумував нунцій. 

Свято завершилось. Залишається лише надія, що занесена сьогоднішня молитва, а також витривала молитва вірян та духовенства принесе врешті плоди.

Джерело: КМЦ

Залишити відповідь