Надзвичайна ситуація з Храмом св. Миколая у Києві

розміщено в: Новини | 0
Ukraine Crisis Media Center Online

Прес-конференція, присвячена ЗБЕРЕЖЕННЮ ВІД РУЙНАЦІЇ ТА ПОВЕРНЕННЮ ХРАМУ СВЯТОГО МИКОЛАЯ в Києві.У прес-конференції беруть участь:1) єпископ Віталій Кривицький – ординарій Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ, голова Всеукраїнської ради Церков і релігійних оргнізацій;2) архітектор Георгій Духовичний – віцепрезидент київської організації Національної спілки архітекторів України й керівник Колективного підприємства творчої архітектурної «Майстерні Г. Духовичного». Дійсний член Українського комітету ICOMOS (UNESCO);3) отець доктор Павло Вишковський ОМІ – настоятель делегатури (управління) Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної;4) історик Валерій Філімоніхін – вчений секретар Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили»;5) юрист Володимир Тарасюк – представник парафії в судових органах;6) отець Андрій Рак ОМІ – настоятель парафії святого Миколая в Києві.

Опубліковано EWTN Україна Вівторок, 4 червня 2019 р.
Прес-конференція у vедіацентрі «Информатор Киев»

Пряма трансляція прес-конференції у медіацентрі «Информатор Киев»«КИЇВСЬКИЙ ХРАМ СВЯТОГО МИКОЛАЯ РОЗСИПАЄТЬСЯ НА ШМАТКИ: як влада вирішуватиме це питання та що буде з однією з найголовніших пам’яток столиці?»

Опубліковано EWTN Україна Пʼятниця, 31 травня 2019 р.
Врятуймо костел св. Миколая.

Храм св. Миколая знаходиться в аварійному стані.

Опубліковано Парафія костелу св Миколая у Києві Пʼятниця, 31 травня 2019 р.

Костел святого Миколая, який знаходиться в Києві був побудований понад сто років тому у 1899-1909 роках, як храм Римо-католицької Церкви. Будувався на кошти релігійної громади. Збудований в стилі неоготика. Проектували святиню: Владислав Городецький, С. Валовський та скульптор Еліо Саля. З приходом до України комуністичної влади костел закрили і у 30-х роках використовувався як склад та архів. Під час Другої світової війни храм не зазнав великих руйнувань У 1978 році було прийнято рішення про створення Республіканського будинку органної і камерної музики. Після чого почалася реставрація та реконструкція костелу під концертну залу. Орган замовили у Чехословатської фірми «Rieger-Kloss».

 З 1981 року і до сьогодні колишнє приміщення храму почало працювати як концертна зала (нині Національний будинок органної і камерної музики України).

Починаючи з 1991 року в храмі знову почалися богослужіння. У наш час костел ділять між собою Національний будинок органної та камерної музики України як приміщення для концертів, та парафія Святого Миколая Римо-католицької церкви в Україні, яка проводить в ній Служби Божі та інші молебні. Не зважаючи на не одноразові звернення до відповідних інстанцій та інституцій храм досі не повернутий релігійній громаді. Святиня, яка є прекрасною візитною картою Києва руйнується на очах і потребує капітального ремонту, кошти на який держава не виділяє. Натомість громада згідно з чиним законодавством не може також за свої кошти чи за кошти інвесторів з закордону розпочати реконструкцію костелу тому що він їй не належить. Невже ця прекрасна пам‘ятка архітектури, яку не знищено дві світові війни та комуністичний режим має знищити бездіяльність та байдужість чиновників?

Залишити відповідь